Argentina-Falklandsöarna-Sydgeorgien-Antarktis

Nu är det inte många timmar kvar tills jag sätter mig på flyget som ska ta mig till London. Där ska jag byta flyg till ett större som kommer att ta mig till Argentinas huvudstad Buenos Aires.

 

Vi landar på fredag morgon lokal tid och ska ägna de två första dagarna till att se oss omkring lite i Buenos Aires. Sedan blir det inrikesflyg ner till Puerto Madryn där vi ska besöka Valdéshalvön innan vi går på båten som ska ta oss till Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktiska halvön.

 

Karta från polarquest.se


Väskan är packad!

Sådär, då är väl i stort sett det mesta nedpackat inför Antarktisresan. Vad sägs om dunjacka, vinterjacka, goretex jacka, två fleecejackor och en extra regnjacka? Det ska väl ändå räcka! Nu ska jag sätta mig ner och fundera lite på vad jag kan ha glömt.

Jag är dock väldigt imponerad över mig själv för jag har aldrig packat min väska i så här god tid! Jag reser ju inte förrän i morgon efter lunch!

Jag packade också ner lite norsk choklad. Den måste dock ransoneras hårt om den ska räcka i tre veckor!

 


Big Horn Steak House

Igår var jag och Marte ute och åt på Big Horn Steak House nere på Aker Brygge. Maten var väldigt bra! Till förrätt blev det scampi, till huvudrätt oxfilé med bearnaisesås, champinjoner, rödlök, harricots verts samt potatisklyftor och till dessert brownies med glass. Det var supergott och jag var väldigt mätt efteråt!

Nu har jag varit social i några dagar och passat på att träffa några vänner, chatta med andra på msn och ringa några andra! Snart åker jag på semester och då blir jag nog ganska avskärmad från omvärlden i några veckor!

Höst i Oslo


Nansen-Amundsen året


År 2011 går under namnet Nansen-Amundsen året här i Norge för att hedra de gamla norska polfararna. I år är det nämligen 150 år sedan Fritjof Nansen föddes och dessutom är det, den 14 december i år, exakt 100 år sedan Roald Amundsen, som förste person någonsin, kom till Sydpolen.

Detta året uppmärksammas med lite olika arrangemang runt om i landet. Framförallt i Tromsø där polarforskningsinstitutet ligger och här i Oslo.

På Frammuseet visas en utställning med bilder av isberg som är tagna utanför Grönland. Det speciella med bilderna är att bilder på Nansen och Amundsen samt några olika motiv från Framfärden projicerats på isbergen! Jag har tagit foton av två av dessa bilder för att visa hur coolt (!) det ser ut. :o)

Dessutom arrangeras en skidexpedition där fyra mer eller mindre kända norrmän ska åka skidor till Sydpolen i Amundsens fotspår. Planen är att de ska komma fram den 14 december, alltså på dagen 100 år efter Amundsen. Expeditionen har en egen hemsida som du kan följa HÄR.

Därför tycker jag att det passar extra bra för mig att göra min Antarktisresa just i år!

Frammuseet

Här är några bilder som jag tog vid mitt besök på Frammuseet i helgen. Muséet firar 75 år i år och en omfattande renovering har gjorts sedan jag var där förra gången. Nu var det jättefint! Nya utställningar och helt ny ljussättning som passar mycket bättre än det som var innan.

Frammuseet är kanske mitt favoritmuséum av alla muséer jag har besökt så långt, men så har jag ju blivit lite av en polarnörd på sistone. :o)


 

Men denna skylten sitter ju där bak!?

 

 

 

 

 


Muséet hade också en nyöppnad attraktion. Ett frysrum där du kan prova på hur det var att vara ombord på Fram när hon frös fast i isen. Rummet är inrett så att man får känslan av att vara ombord på en båt. På vägen ut ur frysen går man genom en isgång och möter en isbjörn...

 


Den 14 december är det exakt 100 år sedan Roald Amundsen stod på Sydpolen som den förste person någonsin! I samband med firandet av detta öppnar en ny utställning om Roald Amundsen. Jag tror nog att det får bli ett till besök på Frammuseet i början av nästa år!

HÄR finns fler bilder från ett tidigare besök på Frammuseet.

Polarlitteratur

I helgen gjorde jag ett besök på Frammuseet som en del av uppladdningen inför min Antarktisresa. I museets souvenirbutik hittade jag boken Sydpolen av Roald Amundsen som jag köpte. Nu har jag 700 sidor polarlitteratur som ska få följa med mig på min resa till Antarktis. Jag räknar med att jag har tillräckligt att läsa under resan!


Stortinget

Idag var jag ute och gick i ett soligt Oslo. Jag hade med min kamera eftersom jag kombinerade promenaden med ett besök på Kulturhistorisk museum. När jag gick förbi Stortinget passade jag på att ta en bild av det. Då kom jag på att jag inte har visat bilderna från när jag var med på en rundtur i Stortinget förra året en gång. Bättre sent än aldrig, här kommer ytterligare ett bidrag till mitt Turist i Oslo projekt.

 

 

 

Eidsvollsgalleriet

 

Stortingssalen


Kulturhistorisk museum


Idag har jag varit väldigt kulturell och besökt Kulturhistorisk museum här i Oslo. Jag gick dit för att se vandrigsutställningen om ismannen Ötzi som blev funnen i en glaciär i Italien år 1991.

Mumien av Ötzi har daterats till att vara 5300 år gammal och kroppen har bevarats så bra eftersom han blev infryst i isen ganska kort tid efter att han dog. Att Ötzi blev mördad vet man (han hade fått en pil i ryggen och ett hårt slag mot huvudet), men det är fortfarande en gåta varför.

Själva utställningen var egentligen sådär. Det är en spännande historia, men ändå var jag inte speciellt imponerad över utställningen. Den bestod av olika tavlor som berättade historien och några filmer som visar en rekonstruktion av hur Ötzi såg ut. Det fanns också en modell som visar hur han låg i isen när han hittades.

Mumien av Ötzi finns numer till allmän beskådan på ett museum i Bolzano i Italien.

Kulturhistorisk museum är ganska stort. Det är fyra våningar så det finns mycket att se på. Jag gillar avdelningen med livet i Arktis. Dessutom så lärde jag mig att det bara var eskimåerna i norra Canada som bodde permanent i igloos under vintern! Eskimåerna på Grönland bodde bara i igloos tillfälligt när de var ute på jakt.

Vilka söta hundar! Fast det var väl egentligen modellen av den gamla

träsläden jag skulle se på.

 

En samisk trolltrumma. Jag har faktiskt lust att köpa en och ha hemma.

 

Det finns många fina träsaker från medeltida norska kyrkor.

 

En portal från en stavkyrka.


Myskväll

Ikväll är det tända ljus här hemma och jag njuter av att äntligen ha en helg hemma utan några speciella planer. Efter den här helgen kommer jag nämligen inte att vara hemma under de närmsta åtta helgerna!!!


Detaljer

Ser ut som att jag bör fundera på att tvätta fönstrena...

 

Den här söta spaden fick jag av mamma när vi var på Korfu.

 

Mina fina blomkrukor.

 

Den här lyktan blev jag blixtförälskad i!

 

Jag tycker speciellt om tavlan som det sitter fast en gammal nyckel på.

 

Jag har länge varit på jakt efter en fin klocka. Denna kändes verkligen klockren! :oD

 

Det har blivit höst på ljusfatet med pyntlöv i höstfärger.

 

Blombukett i höstens färger.

 

Den underbara kaffekvarnen fick pappa gratis från en återvinningsstation!

 

Mina underbara norska vänner ska ju också känna sig hemma hos mig! :o)


Home Sweet Home

Så här ser det ut här hemma numera! :o) Jag är riktigt nöjd med resultatet faktiskt. Vissa saker önskar jag dock att jag kunde ändra på, som till exempel att jag skulle få plats med en stor fin soffa med schäslong... Synd bara att lägenheten är för liten för den.

Jag är väldigt glad över att jag har ett loft! Det är perfekt för mina gäster att sova där uppe och dessutom har jag massor av bra förvaringsskåp där. Det som inte är lika bra är att stegen upp till loftet är väldigt bra att hänga kläder på... Det tar liksom bara några dagar så hänger det fullt av kläder där. Frågan är hur man kan undvika detta problem?


Förvaring

Jag har investerat i fina förvaringslådor att ha uppe på kylskåpet. Det var på tiden efter att jag länge har gått och irriterat mig över sakerna som stod där uppe och samlade damm.

Den fina ljusgröna plåtasken köpte jag från inredningsbutiken Akazia i Oslo City och den blågröna trälådan kommer från inredningsbutiken Kremmerhuset.


Alvar Aalto Collection

Som många kanske redan har märkt så gillar jag verkligen glasprodukter från Iittala. Det hela startade för ganska många år sedan då jag köpte dessa små skålar från Alvar Aalto Collection på en utförsäljning som Iittala Outlet hade. De är i min favoritfärg light blue.


Det jag önskar mig härnäst från Alvar Aalto Collection är en vas i samma ljusblåa färg och två matchande ljuslyktor.

Bilderna kommer från Iittalas hemsida.

Rosa Pärlband

Igår fick jag ett brev som innehöll det söta rosa pärlbandet jag hade beställt för att stödja Kreftforeningen. Pärlbanden är tillverkade av Zulukvinnor i Sydafrika. Kvinnorna som tillverkar pärlbanden är till största delen änkor som förlorat sina män på grund av aids.

Genom att köpa pärlbandet hjälper du Zulukvinnorna att försörja sig samtidigt som 10% av pengarna som samlas in under Rosa Sløyfe-aktionen här i Norge går till ett bröstcancerprojekt i Peru. Sedan går väl förhoppningsvis resten till bröstcancerprojekt i Norge.


Smurfar


Jag köpte dessa gulliga marshmallowsmurfar i Budapest. Nu är det på tiden att äta upp dem!

Sovrumsdetaljer


Sovrummet

Välkomna hem till mig! Eftersom jag inte är blyg av mig tar jag er med in på sovrummet direkt. ;o) Efter en liten makeover är det numer lila och vitt som gäller här inne.

 


Inspiration

En fotobok och en Lonely Planet guide.

 

Jag har snart läst ut bägge dessa böcker. Den till vänster rekommenderas!


Jättefin guidebok som jag fick i mitt "välkomstpaket" från PolarQuest.

 

Fick dessa filmer av en kompis när jag fyllde år, över 10 timmar Antarktisfilm.


Balettskor

Det är sant! Jag har köpt ett par rosa balettskor för ett tag sedan. Tanken är väl kanske inte att jag ska börja dansa balett direkt, jag kan inte helt se mig som en graciös ballerina, inte ens i min allra vildaste fantasi! :-D

Idag har jag sytt fast sidenbanden som ska sitta på skorna och när jag var klar kunde jag inte låta bli att prova dem. Det var de oskönaste skor jag någonsin provat och det gjorde tokont att stå på tå i dem! Jag förstår inte hur ballerinor klarar att härda ut med den smärtan... Numer är jag helt klart väldigt imponerad av dem! Jag ska se på dem med största respekt nästa gång jag ska gå och se balett!

Tanken är i allafall att de söta balettskorna ska bli en fin inredningsdetalj i mitt hem! :-)

Jag kanske inte har de mest slanka och graciösa vaderna,

men det ser värre ut än det är för att jag har små fötter! :oP

 

Ajaj...

 

Så fina de är!


Antarktis


Om lite mer än en vecka åker jag iväg på en riktig drömresa! Jag ska nämligen åka till Antarktis!!! Det är något jag har drömt om länge och mitt måtto här i livet är: Live Your Dreams!

Det var ett ganska svårt beslut som måste fattas eftersom en resa till Antarktis är ganska krävande ekonomiskt sett, men efter en del prioriteringar och en del sparande så ska min dröm nu bli sann!

Resan bokade jag i vintras och nu är det alltså snart äntligen dags... Jag ser fram emot en nästan fyra veckors lång härlig semester i vinterland! :o) Fast nu går det dock mot vår nere på södra halvklotet, så jag kommer väl förhoppningvis inte att frysa ihjäl i allafall.

Resan jag ska iväg på arrangeras av svenska PolarQuest och kommer att ta mig till Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktiska halvön. Det är en expeditionskryssning som utgår ifrån Argentina. Så det blir några dagar i Argentina också på både dit och hemvägen. Detta blir lite av ett äventyr! :o)

Iittala Kivi


Den klassiska Iittala Kivi ljuslyktan finns väl snart i nästan varje hem. Jag är inte sämre jag heller, för jag har hela nio stycken! Jag tycker att de är så fina och stilrena i all sin enkelhet.

Kivi ljuslyktorna finns i massa olika färger i två olika storlekar. Alla mina är i den minsta storleken. Mitt senaste tillskott i samlingen är de ljuslila som jag har placerat i sovrummet som numera går i lila toner, men favoriterna är fortfarande de ljusblåa.

 

 


Iittala Jars

I somras köpte jag dessa två söta glasburkar från Iittala. De ingår i serien Iittala Jars och finns i olika storlekar i diskreta naturliga färger. Jag hittade burkarna på halva priset i en butik som säljer köksprylar. :o) Burkarna har samma ljusblåa färg som de Iittala saker jag hade sedan tidigare!

Burkarna använder jag till att förvara små reseminnen i. När jag är ute och reser så försöker jag att inte köpa eller ta med något hem som inte får plats i burken. På så sätt minskar jag andelen bråte som ligger och skräpar här hemma! :o)

I burkarna finns bland annat kaffebönor, ett mynt och en lavasten från Kap Verde, snäckor från Zanzibar, tvättsvampar från Grekland och en liten pärldocka från Sydafrika (den köpte jag dock på en resemässa här i Norge). Det är perfekt att lägga alla dessa småsaker i burkarna för då kan man se dem samtidigt som man också håller ordning på dem!

 


Sandflaskor

Jag tänkte tipsa om min söta lilla sandsamling med sand från olika ställen i världen. Just nu har jag tre olika små glasflaskor med sand i. Jag tar inte hem sand från alla ställen jag besöker utan bara några få utvalda. Nästa sandtyp som jag vill ha med i samlingen är svart lavasand. :o)

Flaskorna som jag förvarar sanden i har jag köpt på Panduro för 20 kr/st. Sidenbanden och etiketterna kommer också därifrån. Ett fint reseminne som inte kostar så mycket! Om man köper lite större flaskor så kan de också fyllas med snäckor eller stenar.


Vinterkläder


Jag har inhandlat lite nya vinterkläder inför semestern. Jag har länge varit på jakt efter en dunjacka som är lämplig att ha med på tur, det vill säga en som är lätt att packa ner och som både tar liten plats och väger lite. När jag var inne på Anton Sport hängde den plötsligt där, den perfekta dunjackan från Peak Performance. Att det dessutom var på barnavdelningen gjorde att den kostade ungefär halva priset av vad motsvarande jacka i damstorlek kostar! Ibland är det bra att vara liten! Jag ska definitivt hänga på barnavdelningen oftare nu när jag vet att storlek 160 är alldeles lagom till mig. :o)

Det var också på sin plats att köpa ett nytt ullunderställ från Devold. Denna gång hittade jag ett i lila. Även här fyndade jag ulltröjan på barnavdelningen och sparade några dyrbara hundralappar på det.

Det blev också inköp av en fin vit mössa från Peak Performance. Jag älskar ju att ha på mig mössa, så dem kan man aldrig få för många av.

Jag har också köpt ett par gråa ullsockor och ett par ullvantar. Nu är jag redo för semester i kallare strök!

Nytt objektiv

Idag har jag gjort en investering inför min semester! :o) Jag är ju så lyckligt lottad att jag har sparat hela tre veckor av min semester och i slutet av nästa vecka ska jag alltså ut och resa igen. Jippie! Nu är jag enormt tacksam över att jag har jobbat i princip hela sommaren!

Det jag har köpt är ett nytt objektiv till min kamera samt ett extra batteri. Valet föll på ett Sigma objektiv 18-250 mm, vilket är ett bra all-round objektiv som passar mig. Jag vill inte släpa runt på massa olika objektiv utan jag vill bara ha ett som ska sitta på kameran hela tiden.

Nu på kvällen har jag provfotat massor här hemma. Det passar bra för jag har ju lovat att jag ska visa bilder från min home-make-over som nu är färdig!

Akershus Festning

I somras hade jag besök av en kompis från Sverige och vi tillbringade nästan en heldag på Akershus Festning här i Oslo. Jag bor bara några hundra meter ifrån fästningen, men jag hade aldrig varit där tidigare... Ibland krävs det nästan besökare att visa upp Oslo för, för att jag själv ska se mig omkring!

Fästningsomådet är ganska stort och huserar tre olika  muséer; Hjemmefrontmuseet, Akershus slott och Forsvarsmuseet. Jag tycker att Hjemmefrontmuseet är det bästa av dem och har man sett Max Manus filmen så känner man igen väldigt mycket här.

 

 

 

 

 

 

Aker Brygge är i skottlinjen.

 

 

 

 

Inne på Akershus slott.

 

Hjemmefrontmuseet

 

Hjemmefrontmuseet

 

 

Forsvarsmuseet


Lonely Planet

Lonely Planet är min absoluta favorit bland reseguider. Jag fick tips om att de hade ett erbjudande just nu: Beställ tre guideböcker så får du en på köpet och dessutom fri frakt.

Detta var ju ett superbra erbjudande eftersom jag ändå hade tänkt beställa några guideböcker inom snar framtid. Sagt och gjort tittade jag in i deras webshop och hittade inte mindre än fyra intressanta och aktuella reseguider.

Hawaiiguiden är dessutom alldeles nyutkommen och avslöjar ett uppdaterat utseende med betydligt mer färg och bilder i. Det gillas starkt!

Den här bilden kanske avslöjar några av mina närmaste reseplaner:


Treriksröset

I somras var jag och brorsan ute och fjällvandrade. Detta år gick turen till Treriksröset, som är stället där Norge, Sverige och Finland möts.

Vi lånade en bil och körde till Kilpisjärvi i norra Finland. Där tog vi båten över sjön med samma namn och gick de få kilometrarna fram till Treriksröset.

Efter att ha ätit medhavda smörgåsar och tagit lite bilder startade vi vandringen tillbaka till bilen längs Nordkalottleden. Det var en 12 kilometer lång vandring i fin fjällnatur och vi såg flera fjällämlar. :o) Vi passerade också ett fint vattenfall.

Nu har vi äntligen besökt Sveriges nordligaste punkt!

Mysigt ställe längs vägen i norra Finland där vi stannade för att äta medhavd frukost.

 

Utsikt från "frukostbordet".

 

MS Malla heter båten som tog oss över sjön Kilpisjärvi.

 

På väg över sjön.

 

Gränsröse mellan Sverige och Finland.

 

Den gula betongklumpen är själva Treriksröset.

 

A lonely runner on his way home...

 

Sverige vs. Finland

 

Norge vs. Sverige

 

Nordkalottleden går förbi här.

 

Fint vattenfall.

 

Fin utsikt över sjön Kilpisjärvi.


Båtsightseeing

Igår var det superfint höstväder i Oslo så jag och brorsan åkte ut på båtsightseeing på Oslofjorden. Vi åkte med en gammal segelbåt som dock gick för motor. Turen startade vid Rådhuskajen och tog oss vidare förbi Akershus festning, Operaen, Hovedøya, Bygdøy, Aker Brygge och tillbaka till Rådhuskajen.

Vi hade köpt med oss cupcakes och på båten köpte vi varm choklad med grädde på. :o) Höstmys på hög nivå! Stundtals blåste det lite småkallt, men som tur var fanns det fleecefiltar på båten som vi kunde linda in oss i.

Den här gamla segelbåten åkte vi med.

 

Båtturen startade nedanför Rådhuset.

 

Vi passerade Akershus festning.

 

Fikar varm choklad och cupcakes framför operan.

 

Åker förbi Frognerkilen och ser upp till Holmenkollen.


Efter båtturen mötte vi upp två av mina vänner på Aker Brygge och gick på Oslo Ølfestival som hölls i helgen. Vi gick till ett ställe som heter Beer Palace och testade massor av olika ölsorter. Jag tror det blev totalt sju sorter. Den bästa enligt mig var körsbärsölet Kriek Boon.

För någon timma sedan följde jag brorsan till bussen. Nu känns det ganska tomt i lägenheten så jag saknar redan det lilla livet...

Rosa hoppbacke


När jag och brorsan var uppe i Holmenkollen möttes vi av den något ovanliga synen av en rosa hoppbacke! Hoppbacken i Holmenkollen är nämligen upplyst rosa under hela oktober månad för att uppmärkssamma bröstcancerkampanjen. Ganska coolt tycker jag!

Holmenkollen Restaurant

Igår var jag och brorsan ute och åt middag på Holmenkollen Restaurant. Jag åt en supergod soppa med havskräftor i och mintchokladmousse til dessert. Brorsan valde entrecôte och bananasplit till dessert. Vi hade ett bord vid fönstret och kunde njuta av en höstutsikt över Oslo under middagen.

Holmenkollen Restaurant.


 

Höstfärger i träden och fin utsikt över Oslo och Oslofjorden.


Holmenkollen Restaurant by night.

Rosa Bandet 2011

Jag fick ett brev med posten idag från mamma och inuti låg bland annat årets utgåva av Rosa Bandet. Årets upplaga är designade av Pål Holknekt och Lena Philipsson. De har designat sex olika varianter som ser ut som två armar som håller om någon. Tre av banden är designade med herrkläder och tre med damkläder.

Jag har valt ut det som jag tyckte var finast! Nu har jag stöttat Rosa Bandet kampanjen i både Norge och Sverige! :o)


Heminredning


Nu har jag tänt ljus och satt mig ner i soffan med en kopp te. Jag har också tagit fram två inredningsmagasin som jag tänkte bläddra lite i. Jag håller nämligen på med ett litet projekt här hemma med att förnya lite. Då passar det bra att få lite inspiration och tips från inredningsmagasin. Jag är dessutom lite stolt över mig själv, för detta är första gången jag har köpt inredningsmagasin! :o)

Jag räknar med att bli klar med det mesta innan helgen och då ska jag ta lite foton och dela med mig av mina inredningstips!

Annars sitter jag och väntar på brorsan som är på väg hit. Jag ska iväg och möta honom på busstationen lite senare. Det känns extra kul att kunna få visa upp en uppfräschad nystädad lägenhet för honom!

Norrbotten

När jag var och hälsade på mamma och pappa i somras fick jag en bok av mamma. Hon har egentligen fått den i julklapp från Landstinget, hehe, detta måste väl vara den enda vettiga julklapp Landstinget har bidragit med!

Det är i allafall en jättefin bok som heter Norrbotten - värt en resa. Gamla fina Norrbotten där jag tillbringat största delen av mitt liv så långt!

Denna boken tar sig av olika sevärdheter som finns i Norrbotten och nu när jag inte längre bor där har jag fått en längtan efter att besöka sevärdheter och se mig omkring lite mer när jag är på besök.

Boken rekommenderas till alla utflyttade norrbottningar. När hemlängtan blir för stor är det bara att ta fram boken och bläddra lite. ;o)


Yaya´s

Jag har precis varit ute och ätit med min väninna Beate. Vi var på den thailändska restaurangen Yaya´s här på Vika. De har väldigt cool inredning som ska ge en illusion av att du befinner dig i Thailand. De har till och med strömavbrott till ljudet av regn och åskoväder!

Maten var supergod som vanligt. Jag har ätit på Yaya´s en gång innan, fast då på restaurangen på Majorstuen (det finns tre stycken Yaya´s i Oslo).

Denna gång startade jag med en TOM KHA GAI som är en soppa med kyckling, champinjoner, citrongräs och kokosmjölk. Till huvudrätt åt jag PANENG GAI som är en currygryta med kokosmjölk, kyckling, harricot verts, bambuskott och morötter. Sen avslutade jag med en passionsfruktpannacotta. :o) Nu är jag minst sagt mätt och belåten!

Shopping i Budapest

Det blev inte så mycket shopping i Budapest men på turistgatan Váci Utca hittade jag en mysig inredningsbutik som jag och några av tjejerna besökte. Det fanns massor av fina saker därinne, problemet var bara att det inte är så lätt att släpa med sig stora saker hem på flyget.

Jag köpte i allafall en vit trälåda att förvara té i. Den passar perfekt nu när jag har köpt hem olika sorters té inför höstmyset. :o)


Förutom télådan så var jag också inne i en chokladbutik och köpte massor av olika sorters choklad. :o) Jag får besök av brorsan i helgen och då blir det chokladprovsmakning!


Jag fick dock ett litet problem när vi skulle åka hem. Jag hade bara med en liten resväska och det var omöjligt att få ner alla mina saker i den. På vägen ner hade jag dessutom retat en kollega för att han hade så stor resväska med sig, men nu fick jag snällt äta upp det jag sagt, när jag frågade honom om han kunde erbjuda mig lite plats till mina saker. Det gick som tur var bra! :o)

Budapest

Förr förra helgen var vi i Budapest på jobbresa. Det var en ren nöjes helg och vi hade fantastiskt roligt! Budapest bjöd dessutom på vackert sommarväder så vi gick omkring i shorts och klänning hela helgen!

Budapest är en jättemysig stad med många vackra gamla byggnader. Staden är också känd för sina kurbad som de flesta av oss passade på att besöka. Jag och några av grabbarna var på det största badet, Széchenyi och det var superfint! Vi hann också med att besöka shoppinggatan Vaci Utca och åka på båtsightseeing på Donau, förutom alla trevliga middagar.

Ungerns flagga

 

Hjälteplatsen

 

Utsikt över Donau, sett från Budasidan.

 

Kabelbanan på Budasidan.

 

Parlamentet

 

En av många vackra broar över Donau.

 

Széchenyi badet


Män som spelar schack i Széchenyi badet.

 

Gellerthöjden


Vi var också på en dagstur till Slovakien där vi besökte vattenkraftverket Gabcikovo, men jag räknar med att bilderna därifrån är för speciellt intresserade. ;o)

Rosa Sløyfe 2011


I helgen köpte jag den norska varianten av Rosa Bandet, som heter Rosa Sløyfe här i Norge. I år bär bandet det fina budskapet: Sammen skaper vi håp.

Var med och stötta Kreftforeningens kamp du också! I Norge har Kreftforeningen en internetbutik där du kan köpa olika produkter för att stötta kampanjen. En länk till sidan hittar du HÄR. Själv har jag beställt ett rosa band av pärlor som är tillverkat av Zulukvinnorna i Sydafrika. :o)

Rosa armband

Det här söta rosa armbandet köpte jag på Lindex i helgen. Armbandet kostar 75 kronor och genom att köpa det stöttar du Cancerfondens kamp mot bröstcancer.

Inuti armbandet står texten: "Thank you for supporting our fight against breast cancer! Lindex, Autumn 2011."


Le Palais des Thés

Le Palais des Thés eller Tepalatset är en butik som specialiserat sig på att sälja te. Det är ursprungligen ett franskt koncept (surprise, med tanke på namnet, hehe...) men butikerna finns också i Belgien, Norge, Irland, Israel, Japan och såklart Frankrike då.

I Norge finns det två butiker i Oslo; en på Grünerløkka och en på Majorstuen. I helgen tog en väninna med mig till butiken på Grünerløkka. Det var första gången jag var där och det var så mysigt därinne, vi gick runt och luktade på massa olika teer och fick också provsmaka. Jag köpte med mig en påse med rogivande fruktte och det smakar verkligen supergott.


Le Palais des Thés arrangerar också tekurser där man får en introduktion till teets kultur, historia och smaker. Det är en två timmars kvällskurs där man får lära sig lite mer om te. Det hade kanske varit intressant, jag gillar att lära mig nya saker. Jag ska fråga min väninna om hon vill haka på!

Vi var också in i en hälsokostbutik och där köpte jag dessa teer från Pukka. Det ena heter Refresh och är ett mintte som ska verka upplyftande och balanserande. Jag älskar mintteer och detta är inget undantag! Det andra heter Detox och innehåller anis och kardemumma för att rengöra och pigga upp kroppen.

 

Nu är jag redo för höstens mörka och kalla kvällar och har laddat upp för att sitta i soffan med tända ljus och dricka te. :o)


Life is Good

Här är den fina rosa T-shirten jag köpte på Grünerløkka i helgen. Jag hittade den i en resebutik och den var på halva priset!

T-shirten kommer från företaget Life is Good som har specialiserat sig på kläder med gulliga budskap. De arrangerar olika festivaler varje år och överskottet från dessa festivaler går till att hjälpa utsatta barn att få ett bättre liv.

---Spread the Love---


Grünerløkka

I går hade jag en riktig tjejdag! :o) Det är egentligen ganska ovanligt för att vara mig, men under har skett förr! Det var riktigt trevligt dessutom och jag tror definitivt att det ska bli mer sådant i framtiden.

Jag började med att möta upp en väninna i stadsdelen Grünerløkka för att gå runt lite i butiker där. Det var marknadsdagar där i helgen och en gata var avstängd och butikerna hade flyttat ut bord med olika varor som var på specialerbjudande ut på gatan.

Vi gick runt i någon timma och shoppade lite. Ja, jag vet att jag inte får göra det nu när jag försöker spara pengar till framtida äventyr, men det mesta jag köpte var ju specialerbjudanden.... *oskyldig*

Jag kom i allafall hem med en grå stickad kofta med skärp runt midjan, en rosa t-shirt, två turkosa ljus, té i olika smaker, rosa bandet, sockor och ett rosa armband.

Vi avslutade dagen på Grünerløkka med att äta lunch på Bugges. Jag åt en supergod kycklingburgare med sallad till.

Sedan mötte jag upp två andra coola tjejer för att gå på Fri Flyt Film Tour på Rockefeller. Vi såg två helt grymma extremskidåkningsfilmer och då börjar jag såklart att längta efter snön... Kanske är det inte så länge tills jag ser den. ;o)

I vinter hoppas jag definitivt att det blir lite mer slalom än det blev förra vintern, nu är jag supertaggad och jag är så sugen på att testa mina kunskaper utanför pisten också!

Detta var i allafall en perfekt lördag!

Hardangerjøkulen

Jag älskar verkligen snö och is så det är väl en underdrift att säga att jag hade en fin dag på Hardangerjøkulen. Det var en helt fantastisk dag med underbart väder! Så otroligt vackert med den vita snön och blåa isen mot en klarblå himmel! Nu har jag slut på superlativ, så jag bjuder på några bilder istället. :o)


Finse

Första helgen i augusti var jag och min söta väninna Marte till Finse. En torsdag efter jobbet tog vi tåget till Finse, eller tja det var ju såklart buss för tåg just då. Vi bodde i turistföreningens stuga och hade bokat helpension, vilket innebar att vi hade tre mål mat om dagen och ett eget rum. Perfekt! Utsikten från rummet mot Hardangerjøkulen var helt underbar, i allafall i klart väder. ;o)

Fredagen var däremot väldigt regnig, men vi trotsade vädret och gick en halvdagstur och kom hem genomblöta på eftermiddagen... Vi tröstade oss med god mat och vin på kvällen!

Vi hade sedan tidigare bokat in oss på en glaciärvandring Hardangerjøkulen under lördagen och ni kan väl bara ana glädjen vi kände när vi vaknar upp och drar undan gardinerna och ser en alldeles klarblå himmel! Det blev en helt fantastisk dag och guiden vi hade med på turen sa att han inte hade haft så fint väder under den tiden han hade jobbat där som guide! Ibland ska man ha tur!

Vi avslutade lördagen med att testa på utelivet i Finse! Vi gick till Rallarmuséet på konsert. En tjej som vi mötte under glaciärturen skulle sjunga där under kvällen, så vi hade bestämt oss för att gå dit och höra på henne. :o) Det var säkert en bra konsert, om man inte är tondöv som vissa är...

Söndagen bjöd på bra väder på förmiddagen så vi gjorde två toppturer, upp på både Lille och Store Finsenuten. På kvällen tog vi tåget tillbaka till Oslo, lite trötta men väldigt glada efter en fantastisk helg!

Denna utsikten möts du av redan från tågfönstret.

 

Hotel Finse 1222 (Vi valde turistföreningens stuga denna gång).

 

En gammal dressin.

 

Rallarmuséet.

 

Turistföreningens stuga har ett minst sagt fint läge.

 

Utsikt från vårt rum mot Hardangerjøkulen!

 

Lille och Store Finsenuten.

 

Utsikt över Finse från Lille Finsenuten.

 

Uppe på Lille Finsenuten.

 

Utsikt från Lille Finsenuten.

 

Lilla Marte drömmer om att en dag få gå på glaciären,

som tur var blev drömmen sann några timmar senare! :o)

 

Söt liten järnvägsbro.

 

Sorry alla svenskar, men den gör sig egentligen väldigt bra mot en blå himmel. ;o)






RSS 2.0