Väggdekorationer

Om jag hade en egen bostad skulle jag definitivt skaffa en väggdekoration kanske i form av en världskarta. Jag älskar ju som bekant kartor och på en vit vägg skulle denna karta vara fin. Kartan är tillverkad av tunn självhäftande plast och har måtten 120x76 cm. Den finns att köpa hos Favoritsaker, men jag tycker nog att priset är lite i högsta laget.

Är du lite konstnärlig av dig (och framför allt är det en fördel om du äger lägenheten du bor i) så kan du givetvis måla på väggen själv. Jag och en kompis diskuterade för någon vecka sedan att måla något i hans lägenhet. Han är typiskt norsk och äger så klart sin lägenhet... :-)

Väggdekoration Världskarta, svart - Ferm Living
Bild från favoritsaker.se

En väninna tipsade också om fina texter som kan användas för att dekorera väggarna med. De är också tillverkade i samma typ av självhäftande plast. De kan beställas från Vimsadekor. Jag hittade några som jag tycker om, bland annat texten som jag har som rubrik på min blogg! :-)



Dessa meningar skulle jag verkligen kunna tänka mig att sätta upp på min vägg! Alla ni lyckliga som har en egen bostad kan ju överväga det. Jag ska nog först fixa någonstans att bo innan jag börjar inreda! :-)



V.I.P kväll

Igår var jag på Peak Performance V.I.P kväll där de sålde ut kläder från skidkollektionen med 40 % rabatt. Ett perfekt tillfälle för mig som älskar det klädmärket. Det var seriöst upplägg med en vakt i dörren och jag var tvungen att lämna ifrån mig min inbjudan för att få komma in.

Inne i affären var det inte helt oväntat smockat med människor... Fick lust att vända redan i dörren, men jag gav det en chans och armbågade mig framåt i butiken.

Jag hade redan innan bestämt att jag inte fick handla saker bara för att det var 40 % rabatt, utan det jag skulle köpa fick endast vara sådant som jag på förhand bestämt att jag behövde. Peak´s kläder är ju inte precis superbilliga fast det är rea. Det jag köpte var en fin rosa fleecetröja! Perfekt att ha när jag åker slalom för min skidjacka är inte så varm.


Semlor

Pratade med min svenska kompis som bor i Trondheim idag och hon påminde mig om att det var fettisdag. Mina efterforskningar kan avslöja att semletraditionen inte är så stor i Norge som i Sverige... På ett bageri hittade jag i allafall semlor eller fastelavnsboller som de visst heter. Verkar som att de bakats för oss svenskar eftersom de var pyntade med en svensk flagga. :-)

De hade två olika varianter så jag köpte en av varje för att testa. Den norska varianten har fyllning av hallonsylt och grädde. Den svenska har precis som vi är vana vid fyllning av mandelmassa och grädde. Jag var väldigt skeptisk till den norska varianten först, men nu kan jag avslöja att det inte var så stor skillnad... Om jag måste välja så går jag ändå för den svenska. Oväntat? :-) Mest på grund av gammal vana och för att det är så semlor ska smaka!

Nu är jag ganska mätt efter att ha tryckt i mig två semlor, bara för att utföra mitt viktiga uppdrag som svensk semletestare i Norge. ;-)



Norsk fastelavnsbolle till vänster och svensk semla till höger.


Nalle Puh

Åh jag gillar verkligen Nalle Puh och speciellt Tiger. Han är så cool! Jag blev så glad en dag när jag hittade fina presentförpackningar med kroppsprodukter med Nalle Puh tema. Alla sakerna var på halva priset eftersom alla presentförpackningar sen innan jul nu skulle säljas ut. :-) Jag köpte två olika set och alla sakerna har doft av créme brûlée. Okej, väldigt svag doft. Synd bara att tillverkaren använt ett ton lim för att hålla sakerna på plats i förpackningen... De sitter som gjutet!



Grattiskort

Har precis skrivit klart ett grattiskort som ska skickas till en vän i Tyskland som fyller år snart. :-) Letade efter ett kort utan norsk text på och hittade ett så gulligt kort. Hoppas att hon kommer tycka om det.

Det är många jag känner som fyller år i februari och mars. Så det är en del födelsedagar att hålla rätt på! Hoppas att jag inte glömmer någon bara...


Middagsbjudning

Bjöd en av mina vänner på middag idag. Lagade kyckling med massa grönsaker i kokkosmjölk med red curry paste och till det basmatiris. Det blev väldigt bra! :-) Trevligt att bjuda folk på middag för då blir jag mer motiverad att laga något gott.

Kom på ett gammalt citat som någon visst sagt en gång till en engelskspråkig vän: "I hate to bake and I hate to cook, but the things I make taste so good!" Undar vem som sagt det efter att ha bakat en väldigt uppskattad choklad- och pecanpaj till en Thanksgiving middag? Någon inte alltför blygsam som ständigt blir påmind om sitt uttalade... :-)

Jag och min vän hade i allafall en trevlig middag och vi började snacka om skidåkning. Både hon och jag är sugna på en skidtur snart och vi planerar att kolla runt lite i morgon om det är fler som har lust, för då kanske vi åker på en dagstur nästa helg. Vi funderade på Norefjell för det ligger bara 1 timme härifrån. Hoppas det blir av för jag vill åka slalom nu!


Chokladapelsin

I helgen köpte jag en chokladapelsin. :-) För ganska många år sedan fanns de i Sverige och jag minns att mamma brukade köpa de ibland. De är så häftiga och goda! Ljus choklad med apelsinsmak utformad som apelsinklyftor, sammansatta till en hel apelsin. Jag vet inte om man fortfarande kan köpa de i Sverige... Det är annars lite kul med Norge att man kan hitta såna saker här som inte säljs i Sverige längre.

Okej, nu måste jag erkänna en sak... Jag var tvungen att kolla upp hur apelsin stavas på svenska. :-) Jag blev så osäker på om det är med ett eller två p. Nu när jag tänker efter så tycker jag att det egentligen borde stavas som på norska eftersom det är så det uttalas. Varför ska svenskarna krångla till det så? :-)

Haha... Ser ni den komiska lilla raden längst ner på kartongen? Perfekt å dele. Norrmännen är för roliga ibland. Ett litet skämt på chokladasken... :-) Eller är det inte meningen att jag ska ha ynka 175 gram choklad för mig själv?


Benjamin Buttons otroliga liv

Igår var jag och en väninna på bio och såg filmen Den fantastiske historien om Benjamin Button eller Benjamin Buttons otroliga liv som den visst heter i Sverige. :-) Både jag och hon gillade filmen! Den var nästan 3 timmar lång, men den kändes aldrig långtråkig eller handlingsfattig.

Filmen handlar om Benjamin som föds som gammal i ett spädbarns kropp och åldras baklänges. Hans mamma dör vid födseln och pappan lämnar bort honom eftersom han inte ser ut som andra. Han blir omhändertagen och växer upp på ett hem för gamla och folk runt omkring honom dör men han blir ständigt yngre. Vi får följa hans liv och de problem som han genomgår och hur han möter kärleken. I slutet av filmen blir Benjamin ett barn igen och han dör sedan som spädbarn. 

Det kändes som att filmens budskap är att uppskatta det du har, ingenting varar för evigt, gå ut och lev livet nu! Trots att handlingen delvis är lite sorgsen känns det mer som att filmen får en på bättre humör. Jag kan verkligen rekommendera den!

Betyg:   ♥ ♥ ♥ ♥

Benjamin Button (no. poster)
Bild från www.filmweb.no


Flytthjälp

Flytten igår gick bra tack vare en otroligt hjälpsam vän. Tack så mycket för att du ställde upp och hjälpte mig! Allt gick fint förutom en liten incident med hyrsläpet. :-) Tur att släpet var vitt till färgen och att det fanns massa snö ute som kunde användas till att dölja en liten skada... Så det kan gå... :-) Släpet skulle lämnas tillbaka kl 19 och vi var ungefär 10 minuter försenade men det gick bra. Tur att de inte var så petiga!

Jag kommer att sakna min lille vän Otis nu när jag har flyttat. Otis är min förra sambos katt. :-) Han var så gullig och ville hjälpa mig att packa inför flytten. Eller ja, han ville i allafall gömma sig i lådorna och han var inte riktigt lika glad när jag lyfte ut honom.



Nej, detta är inte din banankartong... Det är mitt nya hus!


Världens sötaste ögon.


Alla hjärtans dag kort

Jag fick ett så fint alla hjärtans dag kort så jag måste visa det för er. Det var mamma och pappa som var så gulliga och tänkte på mig. :-) Tack så mycket!



Tullins Café

Igår fyllde en kompis år och för att fira honom var vi ett gäng som gick ut och åt tillsammans på Tullins Café. Det blev en trevlig och ganska lugn kväll med mat och några öl. Det var första gången jag var på Tullins Café. Stället är ganska litet men det har sin charm och det är inrett i gammeldags stil med gamla och något slitna möbler. Menyn bestod av ganska enkla maträtter men det beror nog på att det är ett café och inte en restaurang. Ölen var i allafall billig! :-) Det är alltid kul att prova nya ställen!

Idag fyller en annan av mina underbara vänner i Sverige år! Grattis vännen!!! Hoppas du får en underbar födelsedag. Synd att vi ska bo så långt ifrån varandra för jag saknar dig! Men nu är det inte så länge tills vi ses... :-) I år kan jag inte ge dig alla hjärtans dag godisar i present som du brukar få... Hehe...

Hela dagen idag har jag varit ledig från jobbet och packat inför flytten. Nu är jag nästan klar med allt och väntar bara på en kompis som ska komma och hjälpa mig flytta efter jobbet. Tur att jag inte har så mycket saker säger jag då bara. Jag är så trött på att flytta och ändå så gör jag det hela tiden. Nu har jag flyttat 9 gånger (tror jag det är) de senaste 5,5 åren... Sjukt... Jag snittar ju 2 gånger per år! Om tre månader ska jag flytta igen och jag har ingen aning vart... Jippie... Ehh, nä!

Min dröm just nu är ett riktigt hem och en något mer organiserad tillvaro och känslan av att ha lite trygghet omkring sig. Men just de... Vi snackar drömmar och inte mirkael va? ;-)
 

Munch muséet

Nu startar jag min utvärdering av sevärdheter och upplevelser för turister i Oslo! :-) För idag har jag och en kompis haft en kultursöndag. :-) Vi tog en promenad här i området och sen gick vi på Munch muséet. Jag är ju väldigt konstintresserad av mig (eller så inte). Men i vilket fall som helst så gick vi och tittade på den norske konstnären Edvard Munchs konstverk. Det är väl sådär lagom kul fast det känns ändå bra att ha varit där. Men detta var faktiskt andra gången jag var på muséet! Det bästa med att gå på museum när det är lågsäsong som nu är att det är gratis inträde!

Nu får gamle Munch vända sig i graven men jag kan då inte förstå vad som är så speciellt med hans konstverk... Fast jag förstår ju mig inte på konst överhuvudtaget förstås... :-) I allafall så såg vi tavlan Skrik som den heter på norska, men i Sverige är den mer känd som Skriet. Det enda jag visste om Munch och hans målerier innan var att den tavlan stals från muséet för några år sedan. Men nu har de i allafall fått tillbaka den!

Här är lite information om Skriet hämtad från Munch muséets hemsida. (Samtidigt får ni en lektion i norska för jag orkar inte översätta det....)

Skrik er blitt oppfattet som selve sinnbildet på det moderne angstfylte mennesket for hvem Gud er død og materialismen ikke noen trøst. Munch skrev flere versjoner av en prosalyrisk tekst som knytter seg til dette motivet, hvorav en lyder: "Jeg gik bortover veien med to venner - så gik solen ned - himmelen ble pludselig blodrød - jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden - over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger - mine vænner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst - og jeg følte at det gik et stort uendelig skrig gjennem naturen".

Vi avslutade besöket på muséet med att ta en fika i muséets café. Jag drack en supergod SMIL mint latte. :-) Alltså en kaffe latte med mintsmak. SMIL är för övrigt den norska varianten av chokladen Center och de finns både med mintsmak och med "vanlig" kolasmak.

Betyg på Munch muséet:   ♥ ♥
(Faktum att det var gratis inträde vägde upp det hela lite samt min goda mint latte i muséets café. Men jag tycker annars att ett besök på muséet kan passa bra som en liten söndagsutflykt.)


Skrik
Skriet. Bild från Munch muséets hemsida.

Jag tycker nog att skämtvarianten av Skriet med Homer Simpson är mycket coolare. :-) Det avslöjar verkligen mitt stora konstintresse. Hehe... Men jämför själv och se vad ni tycker!


Bild från Google.

Hjärtan


Foto: Vicky - Egypten vintern 2006

Foto: Vicky - Norrbotten vintern 2006

The Rocker

Filmen var bra! :-) Påminde lite om School of Rock som också är en film jag gillar. Den handlade om en kille som blev sparkad från sitt band på 80-talet när de precis var på väg att slå igenom. Sen var han bitter för det i 20 år. Men plötsligt skulle han få en andra chans att bli den rockhjälte han alltid drömt om när hans systersons band behövde en ny trummis, med kort varsel, för en spelning på skolbalen. Filmen slutar med att de får vara förband till hans gamla rockband på en stor spelning. Så klart så blir det succé!

Så jag kan helt klart rekommendera filmen!

Här är betyget:     ♥ ♥ ♥ ♥

Fredagsfilm

Var och tränade efter jobbet idag. En bra fredagsrutin jag försöker hålla. :-) Nu ska jag se en film som jag hyrt och sen ska jag försöka sova i kapp all förlorad sömn från den senaste månaden. Har inte sovit bra på fyra veckor och nu börjar det kännas. I morgon ska jag ta en välförtjänt sovmorgon... Första dagen på fyra veckor som jag kan sova hur länge jag vill!

Filmen jag tänkte se heter The Rocker. En komedi om en medelålders snubbe som lever i en rockdröm typ 20 år för sent. Tänkte att det vore bra med en lättsam film så jag inte får problem med att hålla mig vaken. Jag har noterat ett underligt beteende när jag ska hyra film ibland, speciellt när jag är trött... Jag kollar hur långa filmerna är och om de är för långa så orkar jag inte hyra dem... :-)

Hoppas filmen bjuder på en massa bra musik i allafall! Det är ju liksom min musikstil. :-) Jag återkommer med betyg på den senare!

The Rocker [Blu-ray] [includes Digital Copy]
Bild från Amazon.com

Ny adress

Idag blev det klart att jag ska flytta! Jag har en kollega som ska åka till Filippinerna och jobba i 3 månader och under tiden ska jag få hyra hans lägenhet. :-) Å nej, jag är inte alls avundsjuk på att han får fara på utlandsjobb i 3 månader... Grrr... Varför kunde inte jag få vara i hans kläder? Det hade passat mig perfekt just nu. Hoppas bara att jag får chansen en annan gång.

Börjar nog flytta så smått redan i helgen och under nästa vecka räknar jag med att vara klar. Jag har ju inte så mycket saker och det känns bara skönt inför flytten. Blir ju att flytta igen sen i slutet av maj. 

Lägenheten jag ska bo i ligger i Sandvika där jag jobbar och det tar endast 15 minuter att gå till jobbet. Det innebär att jag kommer spara en massa tid som annars går åt till att pendla från Oslo centrum till Sandvika. Det här är också en bra chans att prova på hur det är att bo i Sandvika istället för i centrala Oslo. För om inte alltför länge ska jag ju söka bostad igen och då vet jag ju om Sandvika är något alternativ.   

Så snart kommer jag bo i en fullt möblerad tvåa vilket är tur eftersom jag inte äger några möbler förutom en säng och en byrå. Lägenheten som är nästan helt ny ligger på andra våningen och har en liten balkong där jag kan sitta och äta frukost när det blir varmare ute. :-)

Fjällweekend

På fredag efter jobbet åkte ett gäng på 15 personer till Haukeliseter där vi skulle bo denna helg i en enkel stuga utan rinnande vatten och toalett. All service fanns dock i grannbyggnaden. När vi kom fram lagade vi gemensam middag som bestod av soppa och bröd. Har man inte rinnande vatten och endast tillgång till två kokplattor så är det bra att inte göra det allt för avancerat.

Under lördagen hölls det en kitekurs som halva gänget skulle vara med på. Jag tillhörde den andra halvan och vi drog till Haukelifjell skisenter istället och åkte slalom och telemark. Skidcentret var ganska litet med inte alltför många backar. Jag hann i allafall åka de flesta. Det var väldigt mycket snö både i och utanför pisterna och eftersom det var mulet och dåligt ljus var det väldigt svårt att se var man åkte. Mitt i allt var man ute i lössnö och sen kom en kant här och där så man fick vara på sin vakt.

På grund av att det var så mycket lössnö överallt var åkningen ganska tung men väldigt kul. All snön gjorde att man landade mjukt om man ramlade. :-) Jag testade också på att åka lite offpist och det var kul. Jag hann även med att krascha och dyka ner med huvudet före i djupsnön.... Men det var endast i underhållande syfte. :-) Eller så inte! Men den bjuder jag på!



Pistkarta från Haukelifjells hemsida. 


Efter skidåkningen badade vi ute i en vedeldad badtunna. Vi satsade på att slå rekord och trängde ner oss 15 personer i tunnan! Sen klev vi ur tunnan och snöbadade innan vi sprang in i bastun. :-) Det var skitkallt att kasta sig i snön i bikini men efteråt kände man sig väldigt fräsch! Bastun i Haukeliseter är väldigt fin med ett stort fönster som täcker nästan en hel vägg!

Efter badandet åt vi en underbar trerätters middag med vin till inne på turiststationen. Menyn bestod av följande:

Förrätt:
- Rökt file av anka med pepparrotspuré

Huvudrätt:
- Grillad fjällöring med mandelpotatis och vitvinssås

Efterrätt:
- Vaniljpannacotta med hallonsås

På söndagen var vi fyra hurtiga personer som bestämde oss för att göra en topptur på längdskidor. Vi hade sån himla tur med vädret för det var strålande sol och klarblå himmel. Vi startade vid fjällstationen och började åka upp bland fjällen. Vi åkte i cirka 5 timmar totalt och tog oss i allafall upp på en liten topp. Det var lite slitsamt men så härligt! Eftersom det var ganska mycket snö var det lite tungt att åka men tur att vi hade med min norska väninna som körde först och gjorde upp spår till oss. :-)


Utsikt ner mot Haukeliseter där vi bodde.


Ute på tur.


Underbar utsikt.

Svenska tjej, that´s the grej!

Vår fest med svenskt tema på jobbet blev väldigt lyckad. :-) Det kom ganska mycket folk och stämningen var på topp! Vi bjöd på köttbullar på cocktailpinnar med svenska flaggan på, sill, knäckebröd och Ahlgrens bilar. :-) (Det var det vi kunde hitta på IKEA...) Lokalen var pyntad med svenska flaggor och blå gula ballonger och vi som jobbade i baren hade blå gula kläder på oss. :-)



Min snygga svenska outfit! Hahaha....

Haukelifjell

I morgon åker jag till fjällen igen med ett annat gäng! :-) Denna gången är destinationen Haukelifjell. Där ska vi göra en topptur på fjället och sen blir det nog även en dag i slalombacken. Vi ska mysa och ha det bra i frisk fjälluft! Jag tycker verkligen det är helt underbart att vara till fjälls.


Haukelifjell. Bilden kommer från visitnorway.

Svensk After Work

I morgon är det dags för löningsfest igen på jobbet! :-) Sweet! Vi har det en gång i månaden. Egentligen runt löningstid i slutet av månaden men detta är ett litet undantag. Denna månad är jag med och arrangerar festen och eftersom vi råkades bli tre svenska tjejer i samma grupp (otroligt... visste inte ens att det fanns så många svenska tjejer på mitt jobb) så bestämde vi att vi skulle ha svenskt tema på festen.

Jag köpte lite flaggor och annat blå gult när jag var i Sverige att pynta lokalen med. Igår var jag även och fixade mig en svensk outfit som jag ska ha på mig... :-) Tror nästan jag måste visa den för er sen...

Födelsedag

Grattis min vän som fyller år idag! :-) Det var på håret men jag lyckades skicka iväg ett kort och två små presenter i tid... Surprise! Jag är nästan imponerad av mig själv...

Presenten hade Mirandatema för om jag inte minns fel så är det någon som också gillar de söta nallarna lika mycket som jag... ;-) Men det var tufft att skicka i väg den lilla nallen... Det kändes som att sända iväg sin egen son. Jag ville behålla honom... Men sen skärpte jag till mig och klistrade igen brevet. Jag har i allafall bilder på honom och jag är säker på att han kommer få det bra i sitt nya hem.



   
Oh man, I´m so cute and my jacket is so nice and warm...


Hemsedal i bilder










Underbara Hemsedal

Strålande sol, klarblå himmel och underbar skidåkning summerar denna helg!

Anlände till Hemsedal på torsdag kväll bytte snabbt om och hann med två turer under kvällsåkningen innan liften stängde. Tidigt upp på fredagen och åkte fram till middagstid. Efter middagen öppnade backarna igen för kvällsåkning som vi inte ville missa. Trötta i kroppen blev det sedan några öl på en sportbar i närheten av stugan.

Efter frukost på lördagen var vi ute i backarna igen. Jag och två till bestämde oss för att ta en två timmars skidlektion och det var ett riktigt bra beslut. Vi fick en svensk kille som skidlärare och han gav mig verkligen en massa nytt självförtroende och jag bevisade för mig själv att jag kan och vågar åka svårare backar. Han tog oss med till backar som vi kanske inte vågat testa annars. Jag var så glad efter lektionen!

Lördagen avslutades med några öl på ett hotell uppe i backen sedan gemensam middag med hemlagad mat och lite mousserande vin.

På söndag morgon packade vi ihop våra saker och lastade bilarna innan vi begav oss ut i backarna igen. Vi åkte så mycket vi hann och vi avstod till och med lunch för att hinna åka mer. Sen vid tretiden packade vi in oss själva i bilarna och började köra mot Oslo.

Det enda negativa med helgen var att en av killarna blev pååkt på fredagen av någon galen tjej som inte hade koll på vad hon gjorde... Stackarn, han bröt ett revben och det var efter 50 meter i hans första åk. :-( Så han fick tillbringa hela helgen i stugan nerdrogad med starka värktabletter.





RSS 2.0