Jul på Liseberg

Det var riktigt mysigt på Liseberg men ganska kallt. Mina tår var som isbitar... Det bästa var nog Liseberg kaninernas julshow på is.


Göteborg

På väg till julfirandet i Borås stannade jag till i Göteborg. Brorsan mötte upp mig och vi sov över en natt på Hotell Liseberg Heden och tillbringade en heldag i Göteborg.

Vi började med en liten tur till Nordstan och sedan NK. Jag provade ut och köpte en julklapp till mig själv från mamma och pappa. En jättefin Tiger of Sweden klänning som jag önskat mig så länge! :o) Jag ska visa en bild på den framöver.

Sedan tog vi en tur med Göteborgs Hjulet som är ett 60 meter högt pariserhjul med utsikt över nästan hela Göteborg. Vi hade sån tur med vädret så det blev en fin åktur! Dagen avslutades på Liseberg.

Göteborgs hjulet

 

Utsikt över fartyget Barken Viking och Götheborgsutkiken.

 

Granngondolen.

 

Jag var bara tvungen att publicera den här bilden. Jag satt och tittade på

den och reagerade väldigt på en sak, nämligen de svenska flaggorna.

Jag måste ha blivit miljöskadad, för det ser så ovanligt ut med blågula

flaggor. :o)

 

När vi satt uppe i vår gondol i Göteborgs hjulet och tittade ner över vattnet såg jag det gamla fartyget Barken Viking. Det ägs numer av Liseberg och är ombyggt till ett hotell. Jag fick sån lust att bo där en natt och det hela slutade med att jag bokade en övernattning där en natt i sommar. :o) Så i sommar blir det en Göteborgsweekend! Kanske blir det också ett besök på Liseberg då.


Resedagbok

Julfirandet i Sverige är över för detta år och igår tog jag bussen tillbaka till Norge. Nu är jag hemma i Oslo och packar om, för i morgon bär det av igen. Jag och tre norska tjejkompisar ska åka på jentetur (tjejresa) till Tanzania. :o)

Det blir med andra ord en förlängd juleferie detta år. Sweet! Vi har det annars ganska bra på mitt jobb, för vi är alltid lediga dagarna mellan jul och nyår!

I Tanzania ska vi först vandra på Kilimanjaro och såklart göra ett försök att nå toppen. Jag oroar mig dock lite för att drabbas av höjdsjuka. Vi har läst på en del på internet och det verkar vara svårt att förbereda sig inför det, man vet helt enkelt inte hur kroppen tacklar höjden förrän man har försökt. Vi ska i allafall göra vårt bästa, men samtidigt måste vi vara beredda på att inse kroppens begränsningar.

Efter Kilimanjaro reser vi vidare till Zanzibar. Där blir det sol, bad och avkoppling i nio dagar innan vi återvänder till Norge. Jag måste verkligen försöka slappna av och ta det lugnt, för jag känner att min kropp behöver det!

Inför resan har jag investerat i en resedagbok. Jag reser massor, men jag är så dålig på att skriva ner mina upplevelser, det blir liksom aldrig av. Denna gång har jag i allafall köpt en jättefin resedagbok och hoppas att det kan motivera mig lite extra att skriva i den!

Marte ska ha med sin videokamera på resan och filma en resedagbok. Hon sa att vi kan glädja oss till en realityserie. Hehe...


God Jul


Kransekake

Vad är väl en norsk jul utan kransekake. :o) Jag har ätit kransekake för första gången nu i helgen. Det var på tiden!


Childhood

Childhood Foundation grundades av drottning Silvia år 1999. Syftet med organisationen är att genom projekt i olika länder hjälpa barn och ungdomar som har det svårt.


För att stödja Childhood har jag köpt dessa söta pärlarmband som fick följa med julhälsningarna till några vänner. De olika färgerna på pärlorna symboliserar varsin artikel i barnkonventionen. Barnkonventionen är FN:s konvention om barns rättigheter.

Armbanden är ett bra julklapps- eller presenttips! En länk till Childhoods hemsida där armbanden kan beställas finns HÄR.

Julkort


Här är några fina julkort som jag har fått i år. Tack så mycket allihopa! :o) Det är extra roligt att se att några av mina nära och kära har valt att stötta WWF, Barncancer fonden och Vi-skogen genom sina julhälsningar. Detta gör mig jätteglad för jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ! Vi-skogen är förresten ett trädplanteringsprojekt i länderna runt Victoriasjön i Östafrika.

Själv har jag genom mina julhälsningar bidragit med lite pengar till Unicef och Childhood Foundation.

Julförberedelser

Nu är jag klar med alla förberedelser inför julen. Då är det bara att sätta sig på bussen och åka till Göteborg på onsdag.

Brorsan kommer och möter mig i Göteborg och vi ska sova över en natt på Hotell Liseberg Heden, gå ut och äta god mat och gå på Liseberg. Det är en julklapp från mig till brorsan. Sen åker vi till Borås där vi ska fira jul i år. Mamma och pappa kommer också dit.


Nobels Fredssenter

I helgen har jag besök så då står lite sightseeing i Oslo på programmet. Igår besökte vi Nobels Fredssenter. Denna vecka har de gratis inträde vilket var uppskattat för tyvärr var det inte mycket att se här. Det bästa var den coola ljussättningen i rummet där alla fredsprisvinnarna presenteras på varsin liten skärm.


Dublin - Irish Coffee

I Dublin drack jag den godaste Irish Coffee jag någonsin smakat. Helt perfekt! Jag köpte med mig en chokladkaka med Irish Coffee smak hem, men den var tyvärr lite av en besvikelse...

Om jag åker till Dublin igen ska jag definitivt göra ett besök på Jameson whiskeydestilleri. Inte för att jag tycker om whiskey utan för att lära mig hur man tillverkar den.


Dublin - Souvenirer

Här är alla souvenirer som jag köpte i Guinness Storehouse's souvenirbutik i Dublin. Hehe, allt med samma tema... Jag tycker speciellt mycket om den fina julgranskulan med en tucan på. :o) Den stora muggen ska bli en ytterkruka till en blomma. Här är det storslagna inredningsplaner på gång!


Dublin - Kilmainham

Bjuder på två bilder från det gamla fängelset Kilmainham som vi besökte i Dublin. Om det är någon som känner igen sig så kanske det beror på att många filmer har spelats in här.


Nötknäpparen

I morgon kväll ska jag och Marte vara lite mer kulturella än vanligt. Vi ska nämligen till det fina operahuset här i Oslo och se på baletten Nötknäpparen (Nøtteknekkeren).

Jag har aldrig i hela mitt liv sett en balett så jag vet inte vad jag har att vänta, men det ska bli spännande. Jag har varit på opera en gång och sett Carmen och helheltsupplevelsen var bra, även om jag inte är någon större operafantast. Jag älskar ju Oslos fina operahus så det gör upplevelsen ännu bättre.


Dublin - Guinness

Här kommer några bilder från besöket på Guinness Storehouse i Dublin.


Dublin

Jag hade en fantastisk helg i Dublin förra helgen. Reste dit under fredagen och mötte upp de andra på flygplatsen. Sen tog vi taxi till vandrarhemmet som vi skulle bo på under helgen.

Under fredagen blev det en stadsvandring innan det var dags för första pubbesöket. Vi var på en sån trevlig pub som verkligen kändes irländsk. De hade världens godaste Irish Coffe! Hehe, det blev ett par stycken under helgen.

På kvällen åt vi middag tillsammans på en irländsk restaurang. Jag testade Shephards Pie för första gången och det var väl ingen större smakupplevelse men ändå helt okej.

Lördagen startade med en liten shoppingrunda och en fika på Starbucks innan några av oss åkte till Kilmainham Gaol som är ett gammalt fängelse. Det var ruskigt kallt där inne men intressant att se hur det såg ut.

På eftermiddagen samlades vi allihop och gjorde ett besök på Guinness Storehouse. Jag gillar egentligen inte Guinness men ett besök där kändes obligatoriskt. De hade en stor souvenirbutik med alla tänkbara prylar med Guinness-logotypen på.

Kvällen avslutades med pubrunda och middag. Jag åt en supergod dessert; Baileys Cheesecake. :o)

Jag gillade verkligen Irland, men Dublin är inte världens vackraste stad direkt. Jag har i allafall lust att åka till Irland igen och då vill jag hyra en bil och köra runt ön.

The Spire, 121 meter hög.


Bank of Ireland


Baileys Cheesecake


Jelly Beans


Jelly Beans i konservburk. Mmmm.... Ett av de stora inköpen jag gjorde i Dublin förra helgen. :o)

Julfest

Sådär, då är arbetsveckan slut och det är bara att invänta kvällens stora händelse julfesten med jobbet! I år blir julfesten inte traditionsenlig utan vi ska nämligen ha 50-tals tema med allt vad det innebär.

På grund av tidsbrist (nej, men så ovanligt) har jag inte lyckats införskaffa någon tidsenlig 50-tals klänning. Jag har bara tagit lite saker jag hade liggandes hemma och hoppas på att få till en outfit som åtminstone är lite 50-tals inspirerad.

Snart dags att byta om för vi ska ha förfest på maskinavdelningen innan julfesten startar. :o)

Terrakottaarmén


Jag måste bara få tipsa alla glada som bor i eller i närheten av Stockholm (och såklart även alla er som har vägarna förbi) om en utställning på Östasiatiska muséet.

I ett bergrum under Östasiatiska muséet på Skeppsholmen i Stockholm är en del av krigarna från Kinas Terrakottaarmé utställda. Utställningen pågår fram till den 20 februari 2011. Vill du läsa mer om utställningen så kan du göra det HÄR.

Jag är ju så lyckligt lottad att jag har sett Terrakottaarmén på plats i Xi´an i Kina när jag var där på backpackingresa sommaren 2008. Ändå så har jag lust att se utställningen i Stockholm och planerar ett besök till Sveriges huvudstad i början av nästa år! :o)

Julklappstips

Nu tänkte jag dela med mig av ett julklappstips, nämligen ett medlemsskap i ett av WWF´s olika fadderprogram. Programmen finns både hos norska och svenska WWF.

Jag har själv nyligen blivit isbjörnsfadder hos norska WWF. Som isbjörnsfadder är jag med och stödjer WWF´s arbete med att rädda isbjörnarna.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om WWF´s olika fadderprogram. Det inlägget finns HÄR.

Som bonus när du blir fadder får du ett fadderbevis och ett fint mjukisdjur som tack för ditt engagemang.


Laptopfodral

Jag har förresten köpt ett nytt fodral till min dator. Hittade ett rutigt som var på rea och slog till. Min nya dator är ju bredare än den gamla, så det gamla fodralet passade inte...


Julpynt


Det enda nya julpyntet jag har i år är en pappersgirlang med söta tomtar från Clas Ohlson, samt en jättefin julgranskula som jag köpte i Dublin i helgen. Jag ska visa den senare!

Nästa år vill jag ha en ny adventsljusstake med blockljus i. Jag har fått lite inspiration på internet på sistone och känner att det är dags att byta ut min gamla tråkiga. :-)

Julkalender 2010


I år har jag inhandlat två julkalendrar med godis i till mig själv. :o) En från Haribo och en från Kinder.

A-Ha

I torsdags var jag och en kompis på A-Ha konsert här i Oslo. A-Ha ska lägga av nu efter 25 år och detta var en av deras sista avskedskonserter. Jag kände att detta vore kul att få med sig, så jag och min kompis köpte biljetter till konserten i december förra året, vilket var nödvändigt eftersom alla konserter blev utsålda i rekordfart.

A-Ha är Norges största band och slog igenom på 80-talet. Jag gillar verkligen 80-tals musik och deras stora hits från 80-talet tycker jag är riktigt bra. Annars är jag väl inte något av deras allra största fan.

Konserten startade med 80-tals hiten The Sun Always Shines On TV som är en av deras bästa låtar enligt mig. Tyvärr så var ljudet inte helt bra inställt i början av konserten och det var lite svårt att höra sången. Ändå tycker jag att det var en bra inledning.

Sedann följde en blandning av gamla och nya låtar. Jag har inte lyssnat så mycket på A-Ha så jag kände inte igen alla låtar, men en del. Låten Foot Of The Mountain från deras nya skiva (2009) gillar jag dock. Den spelades väldigt mycket på norsk radio när den kom ut.

Konserten avslutades där den började! Sista låten var inte helt oväntat A-Ha´s stora hit Take On Me. Är det någon låt med A-Ha som man känner till så är det just den låten!

Jag är nöjd med konserten och jag fick höra alla låtar jag tycker är bra. Annars skulle jag väl inte säga att A-Ha är något stort live band. Nu har jag i allafall fått vara med och ta farväl av A-Ha och det känns bra!

Åter i Oslo

Då var jag tillbaka i Oslo igen efter en väldigt fin helg i Dublin tillsammans med trevliga vänner! Vi har verkligen haft det jättebra trots det lite kalla och trista vädret. Det var så kul att få träffa alla igen! Även om det bara var en liten del av sommarens Afrikagäng.

När jag kom hem möttes jag av en inte fullt så mysig lägenhet. Det var endast 10 grader varmt här inne. Brr... Nu har jag startat upp mitt extra element, tänt lite ljus och kokat te så att jag ska få upp värmen lite.

Olivia

Finaste Sofi har kommit hit idag! Vi har varit nere på Aker Brygge och ätit middag. Denna gång gick vi till en italiensk restaurang som heter Olivia. Den var riktigt mysig och det var massor av folk där, verkar som att det var en populär plats en helt vanlig onsdagskväll. Jag åt en supergod pasta med kyckling.

Sen blev det en liten shoppingtur också idag. Jag köpte ett vitt linne med spetskant och ett par nya örhängen.

Nu ska vi ha myskväll resten av kvällen. :o)





RSS 2.0