Sognsvann

Kom precis hem från Sognsvann som är en liten sjö norr om Oslo. Har varit och grillat och sedan gått en liten tur runt sjön tillsammans med två andra tjejer.

Sognsvann är ett väldigt populärt ställe och många åker till sjön för att bada. Jag brukar ofta vara där och springa eftersom det finns fina stigar runt sjön. Dessutom är stället lätt tillgängligt även om man inte har bil, det är bara att ta tunnelbanan i 15 minuter ut till ändstationen och sedan är det bara någon minut att gå ner till sjön.

Det är så lugnt och skönt där ute, känns precis som att vara ute på landet och ändå är man så nära stan. Väljer man att springa eller gå på de stigarna som inte är allra närmast sjön, är det inte heller överfolkat ens på helgerna. Närmast sjön är det dock fullt av barnvagnar.

Funderar på att ta mig en tur till Sognsvann i morgon också och springa runt sjön. Det kommer helt säkert att bli väldigt varmt, men lite måste man tåla. Får svalka mig i min 28 gradiga lägenhet när jag kommer hem då... :-) Oh yes!

Googlade på Sognsvann nyss och hittade såna fina turkartor. Måste spara länken till sidan och skriva ut de på jobbet sen. Då kan jag gå på en liten tur med utgångspunkt från sjön. Det ska jag föreslå för mina norska vänner som inte brukar vara sena med att tacka ja till sånt. Idag snackade vi tjejer om hur stor lust vi hade att bestiga Kilimanjaro och gå Inkaleden. Nåja, kanske ska börja med en tur i Nordmarka där Sognsvann ligger. :-)  

Sommarshopping

Denna nya rosa silketunika var min outfit på gårdagens champagne- och grillparty. Till den hade jag nyinköpta öronhängen med vita skimrande snäckskal. Köpte allt på Vero Moda. Tycker verkligen om tunikan och den passar perfekt för varma sommarkvällar.

På Body Shops sommarrea hittade jag också två kroppsprodukter som går i samma rosa tema; body lotion och body scrub med doft av hallon. Som om jag nu behövde köpa mer Body Shop saker... Hehe...


Rosa sommarshopping.

Sommar-Norge

Har haft en riktig sommarhelg i helgen. Vädret har varit strålande. Igår kväll var jag hos en kompis på grillfest och champagneprovning. Vi satt ute på hans takterrass och provade tio olika sorter champagne och mousserande vin som vi skulle betygsätta och samtidigt gissa vilken sort det var, utifrån en lista där det stod hur de smakar, luktar och ser ut.

Det var inte lätt att gissa rätt ens på vad som var champagne och vad som var mousserande vin. Jag fick till sist två rätt av tio vilket, tro det eller ej, räckte för att komma på en delad förstaplats. :-) Kan erkänna att det dock handlade mer om tur än att faktiskt känna igen smaken. Priset bestod av en flaska champagne som vi delade på. Så jag tror jag har fått min andel av champagne och mousserande vin för ett tag framöver nu. :-) 

Det bjöds på underbar grillmat; kyckling, lax och massor av olika sallader. Till efterrätt var det tårta, glass, frukt och massor av jordgubbar. Det var en riktigt lyckad sommarfest!

Senare på kvällen var vi några som drog in till Oslo och gick ut på ett ställe som heter Sosialen. Tydligen så var det ett nyöppnat ställe, men jag gillade verkligen inte musiken som spelades där. Annars var lokalen ganska bra, med en stor uteterrass. Det var så varmt så vi höll oss på uteterrassen hela tiden.

Idag har jag varit ute på Kalvøya utanför Sandvika med ett gäng. En av killarna fyllde år och hade valt att fira sin födelsedag ute på Kalvøya med grillning och mys i solen. Det var trevligt! Jag hade inte med badkläder för jag tokstressade till bussen i morse, så jag hann inte leta fram de. Vadade ut i vattnet en bit och det var inte alltför kallt.

I helgen har jag också läst ut den andra delen i Stieg Larssons Millenniumtrilogi; Flickan som lekte med elden. Nu har jag lånat den tredje och sista delen; Luftslottet som sprängdes, av en kompis och har precis börjat läsa den. Jag som sällan läser böcker har verkligen fastnat för dessa böcker och kan varmt rekommendera dem.

Böckerna är ganska tjocka, så det tar ett tag att läsa dem (i allafall för mig som inte är någon steckläsare) och de kan vara lite tröga i början. Sen blir de så spännade att man ser fram emot att läsa klart dem.


(Bild från google)

Fjordbyen

Har varit en sväng på stan idag efter jobbet och shoppat lite. På vägen hem gick jag förbi utställningen som pågår just nu om Oslo - fjordbyen och passade på att gå in och ta en titt.

Utställningen handlar om hur Oslo ska utvecklas i framtiden och alla planer som finns. Fjordbyutställningen har varit på turné i Kina, Tyskland, Frankrike, Italien och Ryssland, men nu har den hittat hem till Norge och kommer visas på Universitetsplassen fram till den 5 juli. Bilder och modeller illustrerar planerna och förslagen som finns. 

Det var riktigt intressant att se och Oslo kommer att bli en väldigt fin stad längs strandkanten mot fjorden, som är det område som det ska satsas på. 

Fina lägenheter med fjordutsikt kommer byggas och det låg en del broschyrer framme som jag tittade i. Plötsligt kom det fram en mäklare till mig och frågade om jag ville ha hjälp eller om jag hade några funderingar. :-) Kanske skulle ha lämnat in en intresseanmälan för att köpa en lägenhet. Är dock lite tveksam till att min inkomst skulle klara ens den minsta lilla lägenhet de har att erbjuda.

Fjordbyutställningens hemsida kan man läsa mer och se en webversion av Fjordbyen tidningen som jag fick med mig hem.


Bjørvika med det nybyggda operahuset.

Fotot ovan är taget tidigare i vår när jag och mamma var ute på en båttur i Oslofjorden. Just Bjørvika är det område som det finns mest framtidsplaner för.

För det första ska det byggas en tunnel under viken för att få bort all trafik som nu går längs strandkanten mellan operahuset och resten av byen. Operahuset är byggt på en konstgjord ö och på sidan av det finns det planer på att fylla ut mer och skapa mer landplats.

Midsommarhelgen

Jag har haft en riktigt trevlig midsommarhelg med brorsan på besök. I fredags slutade jag lite tidigare från jobbet. Ja, jag bor ju i Norge och här har man inte ledigt bara för att det är midsommarafton i Sverige inte. :-) Jag tog med brorsan till Vigelandsparken där vi gick runt och tittade på alla skulpturer och åt medköpt salladslunch. Det var mysigt och vädret var ganska bra.

Sen åkte vi och köpte chokladbollar hos Den Lille Kokosbollefabrikken som är ett ställe jag kan rekommendera om man skulle råka befinna sig i Oslo. Där kan man mixa sin egen låda med chokladbollar eller kokosbollar i olika smaker. Fabriken ligger också väldigt centralt vid Oslo centralstation. Det finns ganska många smaker att välja bland, t ex skogsbär, jordgubb, baileys, banan och apelsin. De olika smakerna finns också med både ljust och mörkt chokladöverdrag.  

Midsommaraftonskvällen tillbringade vi nere vid Aker Brygge och Rådhusplatsen där det var en stor gratisfestival. Tyvärr var inte vädret det bästa för det regnade en del i början av kvällen, så vi stod och häckade under ett paraply. Hade som tur var klätt mig varmt.

Det var ändå trevligt och vi fick se både norska och några internationella artister, som t ex Aqua, Timbuktu, Karpe Diem, Alexander Rybak (han som vann Eurovision) och så kvällens höjdpunkt A-Ha. Mina två favoritlåtar med A-Ha fick jag höra; Take On Me och The Sun Always Shines On TV, så jag var nöjd.

På midsommardagen tog vi en tur till operan så att brorsan fick se den också. Sedan gick vi hem längs Karl Johan (Oslos paradgata). Väl hemma lagade vi middag och drack vin till. På kvällen var vi på utflyttningsfest hos en väninna.

Tycker att vi hann med en hel del jag och brorsan även om jag försökte ta det lugnt och vila upp mig. :-) Är ju inte så bra på att ta det lugnt dock...

Tack brorsan för att du äntligen kom och hälsade på! Hoppas att det inte tar lika länge innan du kommer nästa gång.


Tillbaka i Oslo

Nu är jag hemma igen efter att ha tillbringat 3,5 veckor i Mosjøen i den mellersta delen av Norge, där jag har jobbat med ett uppdrag för Jernbaneverket och mätt spänningar i en stålbro när tågen kör över den. Har dock varit hemma två av helgerna, men denna sista helg stannade jag kvar för att övervaka våra mätningar som pågick.

I helgen hade jag lite fritid. Jag behövde inte jobba 12 timmars dagar som vi gjort nästan hela tiden. Jag passade på att göra en liten utflykt till Brønnøysund som ligger vid havet. Ska berätta mer om det senare och visa bilder. Tur hade jag för just denna dag visade sig bli en av de mycket få dagar då solen faktiskt sken.

Vi har verkligen inte haft tur med vädret de veckor jag varit i Mosjøen. Det har regnat och blåst kallt nästan varje dag! Termometern har bara visat några plusgrader. Kombinationen regn och kyla är inte så bra när man ska jobba utomhus. Nu blir jag verkligen inte förvånad om jag kommer bli förkyld framöver.

I morgon kommer brorsan på besök. Han ska stanna här över helgen och vi ska hitta på någon form av midsommarfirande hade vi tänkt. Blir nog mest troligt av det lugnare slaget eftersom jag är helt slut efter att ha jobbat så mycket på sistone. 

På kvällen i morgon har vi sommarfest med jobbet och då ska brorsan få följa med som min kavaljer. :-)


Nationaldagsfirandet

Min kombinerade nationaldags- och inflyttningsfest igår blev väldigt lyckad! Jag är på så bra humör idag. Vi var ungefär 10 personer hemma hos mig, så nästan alla av mina närmsta vänner i Norge var här. Jag bjöd på min hemlagade slush med alkohol i som välkomstdrink, chokladkaka, svenskt godis och lite annat tilltugg. Slushen gjorde verkligen succé för alla tyckte om den.

Vid 01-tiden var det dags att bege sig ut på byn. Jag gav förslag på ett ställe jag ville gå till som inte ligger så långt ifrån var jag bor. En cool pub som heter Dr Jekyll´s och är byggd i engelsk stil med tema runt historien om Dr Jekyll & Mr Hyde. Finns en del konstiga saker i inredningen där och för att gå på toaletten så ska man gå in i en bokhylla där det finns en hemlig dörr. Lika kul varje gång att se folk som inte hittar till toaletten.

Jag hade varit på det stället två gånger förut och tycker det är bra, men många var lite skeptiska. När vi kom dit var det inte alls lång kö så vi kom in snabbt och inne var stämningen på topp och musiken jättebra. Det var också rätt mycket folk där. Alla gillade Dr Jekyll´s och sa till mig sen att jag valt ett bra ställe! Erfaren i Oslos uteliv är man ju! ;-)

Det blev dans till en massa bra låtar ända tills de stängde kl 03. På vägen hem blev det en sväng på Burger King och sedan gick jag hem tillsammans med min väninna som skulle sova hos mig. Vi hann inte med så mycket snack den kvällen förrän vi somnade.

Den enda besvikelsen igår var att Sverige förlorade fotbollsmatchen mot Danmark. Ångrade lite att jag hade bjudit min halvdanske vän på festen. :-) Han kände sig extra dansk igår kväll bara för att retas med mig...

Fick höra under kvällen att jag hade gjort ett bra jobb med att pynta min lägenhet med svenska flaggor och blå-gula saker. :-) Här kommer lite bilder!



Sverigeflaggan är lite skrynklig...

Det bjöds på svenskt godis. Ahlgrens bilar med tillhörande husvagnar.

Sveriges nationaldag

Idag är det lördag den 6:e juni och Sveriges nationaldag. Tyvärr så uppmärksammas denna dag alltför lite i Sverige i jämförelse med 17 maj här i Norge. Jag ska i allafall fira nationaldagen och inför ikväll har jag bjudit hem ett gäng  norska vänner på nationaldagsfest som jag även kombinerar med inflyttningsfest. :-)

Har redan fått två gratulerer med dagen hälsningar från norrmännen. :-) Det är så man säger på nationaldagen här i Norge. De är ju för söta norrmännen.

Är i färd med att göra mig klar inför festen och jag har pyntat lägenheten i de svenska färgerna. Sverige spelar fotbollslandskamp mot Danmark idag och alla norrmän jag frågat så långt håller självklart på Sverige säger det. Undar bara om det faktum att jag är svensk påverkar deras svar? :-)

Hoppas ni i Sverige har en fin nationaldag och se till att fira lite grann i allafall. I morgon ska jag bjuda på bilder från nationaldagsfirandet som vi har här i Oslo.





RSS 2.0