Island - Ankomst

När jag närmade mig Island hade jag en underbar utsikt över glaciären Vatnajökull. Som tur var hade jag min kamera lätttillgänglig och kunde föreviga utsikten.


Island

I morgon reser jag till Island tillsammans med en kompis. För andra gången i mitt liv! :o) Jag var där under en långweekend år 2004 och jag visste redan då att jag kommer att återvända. Island är ett av mina favoritländer.

(Islandskartan kommer från MapQuest)


Vi ska spendera två veckor på Island och tanken är att vi ska hyra en bil och köra runt ön. Innan vi gör det hade vi tänkt resa till Vestmannaeyjar med antingen inrikesflyg eller buss och färja.

Jag ska faktiskt ta med mig laptopen på resan så jag kanske gör något inlägg här och berättar hur det går.

GoreTex byxor

Jag har inhandlat ett par vind- och vattentäta byxor nu! Jag hittade byxan från Bergans i Sandvika innan jag åkte till Sverige och byxan från Peak i Göteborg, så jag fick chansen att prova bägge innan jag bestämde mig.

Valet visade sig bli väldigt enkelt. Jag valde byxan från Bergans för den var mycket skönare och satt tusen gånger bättre på mig än den från Peak.

Norge-Sverige 1-0

Nu är det bara 3 dagar kvar tills jag och min kompis Danne åker till Island! Det ser ut som att vulkanen lugnar ner sig också lagom tills vi ska flyga förbi. Jag har börjat förbereda mig lite och leta fram alla friluftsgrejer som ska med.

87 dagar kvar...

... till Birkebeinerløpet. Det känns fortfarande som att jag har gott om tid på mig att träna.

Ikväll blev det löpning runt Sognsvann. Jag sprang totalt fyra rundor runt sjön och detta blev därmed årets längsta löptur på 14,16 km. Det tog mig ca 85 minuter vilket jag är väldigt nöjd med. Snitthastigheten blev därmed runt 10 km/h.

Tisdagstema - Gul

Nu var det ett tag sedan jag hade med ett bidrag till tisdagstemat. Denna vecka är temat gul och då passar bilden på denna lilla anka av gulfärgad choklad bra att visa.


Göteborg

Under lördagen reste jag vidare från Borås till Göteborg för att träffa några vänner jag lärde känna under Afrikaresan förra sommaren. Vi hade vår andra reunion. :o)

Vi möttes alla på centralstationen och sedan drog vi hem till en av tjejerna som bor i Göteborg. Där lagade vi tacos till middag och snackade om massor av trevliga saker.

Senare på kvällen drog vi ut till ett uteställe som heter Dancin Dingo och ligger på en sidogata till Avenyn. Dancin Dingo är en australiensisk pub och det var ett väldigt bra uteställe tycker jag. Massor av bra musik hela kvällen lång.

En av mina tidigare studiekompisar från Umeå var också i Göteborg denna helg och han kom också till Dancin Dingo tillsammans med en kompis.

Söndagen startade med en lång sovmorgon och när vi väl vaknat till liv gick vi till Hotell Liseberg och åt amerikansk brunch. Där serverades det pannkakor, hamburgare, caesarsallar, bagels, toast, frukter, brownies, muffins, cheesecake, pecan pie och massa annat. Jag var helt sjukt mätt när vi gick därifrån!

Efter vi ätit brunch gick vi till centralstationen där vi alla skulle skiljas åt för denna gång. Eftersom jag inte skulle resa hem förrän under kvällen hade jag och brorsan bestämt att han skulle komma till Göteborg så att vi skulle hinna umgås lite mer. Så jag hängde med honom på stan tills han skulle åka tillbaka till Borås.

Innan jag reste tillbaka till Oslo hann jag också med att träffa min tidigare klasskompis igen. Vi satt nere vid kanalen och åt glass i det fina vädret. Sommarkänslor! :o)

Det blev en ganska hektisk helg, men jag hann med att träffa både brorsan och några av mina vänner. Jag har redan lust att åka tillbaka till Göteborg om inte alltför länge. Vi får se om tiden räcker till bara.

Pinocchio

En av sevärdheterna i Borås är den 9 meter höga bronsstatyn av Pinocchio som står i mitten av en rondell. Statyn som kallas Walking to Borås är gjord av en amerikansk konstnär som heter Jim Dines.

 

En av Borås sevärdheter avklarad så långt. :-)


Sevärdheter i Borås

Nu har jag varit i Borås ganska många gånger och jag började fundera lite över om det finns några sevärdheter i staden. Enligt brorsan finns det inte så mycket. Han kom bara på Borås djurpark.

Detta måste såklart undersökas närmare och efter noggranna efterforskningar med hjälp av Google och Wikipedia har jag hittat följande sevärdheter:

- Borås djurpark
- Textilmuséet
- Borås konstmuseum
- Borås museum
- Stadsparksbadet
- Röda rummet (kulturmärkt café)
- Almenäsbadet (badstrand vid Öresjö)
- Pinocchio-statyn
- Kulturvandring

När jag var i Borås nu senast fick jag en broschyr som visar en kulturvandring i staden. Följer man den får man se de olika skulpturerna som finns i Borås.

Förutom det har jag hittat några mindre sjöar som skulle vara fina att springa runt.

Nästa gång jag åker till Borås ska jag starta upp mitt turistprojekt!

Borås

Så har jag kommit hem till Oslo igen efter en långhelg i Borås och Göteborg. Idag är det helgdag i Norge och jag är ledig från jobbet.

I fredags var jag och brorsan på stan i Borås. Vi åt sushibuffé till lunch på Eest Restaurang & Sushibar. Det är en restaurang som verkligen kan rekommenderas och de hade riktigt bra sushi. Jag klarade att äta ca 15 bitar sushi och har därmed nytt personligt rekord!

Det blev lite shopping också. Jag ville vara snäll mot brorsan (och mot min plånbok!) och av den anledningen var jag inte inne i så många affärer, men likväl hittade jag ändå en del saker som måste importeras till Norge.

Under kvällen såg vi två filmer, den första av Twilight filmerna som jag ännu inte hade sett och sedan Arn. Vi såg den versionen där båda Arnfilmerna klippts ihop till en film.

Båda filmerna är sevärda men inte några höjdare enligt mig. Twilight hade jag hört ganska mycket om innan men den känns överskattad och killen i huvudrollen är ju inte snygg.

På lördagen åkte vi in till stan igen och var på Café Orion och fikade. Det har ju blivit lite av en tradition när jag är i Borås. Under eftermiddagen lämnade jag Borås för denna gång och tog tåget till Göteborg.

Bunad

Här kommer en liten lektion i norska traditioner. Den 17:e maj klär i princip alla norrmän upp sig och en del tar då på sig sin bunad. En bunad är en slags folkdräkt och de ser olika ut beroende på varifrån man kommer.

Traditionen med folkdräkter existerar väl knappt i Sverige så under mina första år i Norge var det lite udda att se att folk tar på sig folkdräkter inför 17:e maj, konfirmation, bröllop osv. Nu har jag börjat vänja mig vid det och tycker att det är en fin norsk tradition.

En sak ska dock sägas, en bunad är väldigt dyr. Det kostar massor av pengar att få den uppsydd och förutom det ska den pyntas med massa silversmycken. De som har tur ärver sin av någon släkting.

Jag tycker det är fint att norrmännen har sina bunader, men jag klarar mig väldigt bra utan känner jag. Mina väninnor skämtar med mig om att jag en dag ska gifta mig i bunad... Haha... Tror inte det!

Min fina väninna Marte i bunad på Aker Brygge.

Champagnefrukost

Nationaldagsfirandet inleddes med champagnefrukost hemma hos mig. Mousserande vin (trots att jag bor på Vestkanten så har jag inte råd med mer...) och en fruktsallad med jordgubbar och mintyogurt till. Inspirationen till den blandningen kommer från Hongkong där jag och Sofi hade en underbar frukostupplevelse.

Med min för året nyinköpta norska flagga bar det sedan av ned till Aker Brygge. Där blev det räkor till lunch. Otroligt gott!

Sedan var det dags att gå till Karl Johan, som är gatan som går genom Oslo från centralstationen till slottet, för att se på 17:e maj tåget. Sjukt mycket folk och alla hade klätt sig fina. Många norrmän har på sig bunad på 17:e maj, dvs norsk folkdräkt. Det tycker jag är hard core firande av nationaldagen! :-) Sverige får ta och skärpa sig lite!

Efter det gick vi förbi Rådhusplatsen en sväng där det var Festkonsert. Hörde lite på norsk musik innan vi drog hem till mig och hade tjejmiddag.

Jag lagade kyckling med fetaost, ruccolasallad och balsamvinäger. Till det åt vi hemmagjord klyftpotatis och sallad.

Lite mer folk än vanligt längs Karl Johan.



17. mai

Gratulerer med dagen alle nordmenn!


Sognsvann

Idag var det dags för premiär! Årets första löparrunda runt Sognsvann är avklarad. Det har blivit ett antal varv runt den sjön sedan jag flyttade hit kan jag tala om. :o) Det är ett helt perfekt löparställe och tunnelbanan går nästan helt fram till sjön.

Dagen till ära var det lite regnigt, men jag och Marte hade bestämt oss för att idag var det dags. Vi insåg väl båda att det inte är någon garanti för att det kommer vara bra väder när vi ska springa Birkebeinerløpet. Lika bra att vänja sig!

Löpningen gick över förväntan, så jag är jättenöjd! Tre varv runt sjön sprang jag. En gång det stora varvet, som går lite längre upp i skogen och två gånger det lilla varvet som går närmast sjön.

Martes GPS-klocka visade att det stora varvet är 3,67 km och det lilla 3,41 km. Äntligen fick jag uppmätt hur långt det är runt!

Totalt blev dagens löptur 10,5 km och alltså årets hittills längsta! Tiden blev inte fy skam den heller, ca 59 min, vilket ger en något högre snitthastighet än jag brukar ha.

Woohooo! Nu är jag på G känner jag! Haha...

PS. Marte är verkligen en oumbärlig träningskompis och hennes GPS-klocka fungerar sjukt bra som motivationshöjare för oss båda! DS.


Nu pågår uppladdning inför 17 maj firandet i morgon. Skönt med en extra ledig dag!

Konsertår

År 2010 kommer att bli ett riktigt konsertår för min del. :o) Jag har i princip aldrig varit på några konserter med större band, utan endast festivaler av olika slag. I år ska det bli ändring på det! Jag har nämligen biljetter till tre konserter detta år.

◊ Juni - KISS
Jag kan väl erkänna att jag inte är världens största KISS fan, men min kompis lyckades övertala mig att köpa biljett. Varför inte, det kan ju vara kul att ha sett KISS live, tänkte jag.

◊ Augusti - IRON MAIDEN
Förra årets julklapp till min bror är nog den bästa julklapp han någonsin fått av mig. Biljett till Iron Maiden konserten i Bergen. Det var väldigt uppskattat kan jag tala om! Iron Maiden är en drömkonsert för mig med, har velat se dem länge och jag lyssnade väldigt mycket på dem när jag gick på gymnasiet.

◊ December - A-Ha
Den norska 80-tals gruppen ska sluta och har avskedskonsert detta år. Eftersom jag ska följa med min kompis på KISS-konsert så lovade han att i utbyte bli med mig på A-Ha´s avskedskonsert.

Detta ser lovande ut! :o)

Bergans vs. Peak

Jag har kommit på att jag vill ha ett par vind- och vattentäta byxor som jag kan ha på mig när jag är ute och vandrar eller går turer. Det tror jag är en bra investering för då kan jag gå turer i alla slags väder. Jag misstänker att detta gäller våra planerade turer på Island, men det inte finns inget dåligt väder bara dåliga kläder!

Efter en liten research på nätet hittade jag två byxor som verkar uppfylla mina krav. Det ena paret är från norska Bergans och det andra från svenska Peak Performance. Det blir Norge vs. Sverige med andra ord!

Tog mig en tur på stan idag och var inne i några sportbutiker men ingen hade just de byxor som jag ville prova. Ska se i några fler butiker nästa vecka.

Jag har en favorit, men jag vill gärna prova båda för att vara säker. ;-)

Bilderna kommer från bergans.no och peakperformance.com


Birken 2010 - målsättning

Igår var jag och tränade efter jobbet. Sprang i 60 minuter och sträckan blev nästan 10 km. Det kände jag mig nöjd med, ända tills jag kom hem och bara för kul gick in på Birkebeinerløpets hemsida för att se vilka sluttider de i min klass brukar ha.

Hon som vann min klass förra året sprang 21 km på 1 h 27 min!!! Eeehhh, det är ju galet! Ett snabbt överslag säger mig att om jag springer i samma takt som jag gjorde igår de första 10 km, då behöver jag endast springa dubbelt så fort de resterande 11 km. Hehe, något säger mig att det blir tufft...

En kille på jobbet sa att han brukar springa på ungefär 1 h 50 min. Jag tror inte att jag ska sätta alltför höga mål eftersom det är första gången jag ska vara med. Jag kommer att vara glad om jag bara klarar av att springa hela tiden, fast att säga att jag inte bryr mig om sluttiden, det vore lögn. :-)

Jag ska fundera lite mer och samtidigt se hur löpträningen går, innan jag bestämmer mig för vilken sluttid jag ska ha som mål för Birkebeinerløpet 2010.

Uppdatering

Det blev ingen hyttetur för min del denna gång. Väderleksrapporten lovade bara halvbra väder och jag bestämde mig för att jag skulle jobba istället. Jag måste spara mina semesterdagar och mina övertidstimmar, för jag har massor med planer framöver och då kommer de att behövas. :-)

Så det blev jobb både torsdag och fredag för min del. Fast torsdagen jobbade jag hemifrån, satt och skrev ett referat från ett möte jag varit på hos Statkraft. Igår var det lugnt och skönt på kontoret, de flesta hade tagit ledigt. Jag tog i allafall sovmorgon.

Lite trist väder här just nu, men det ska bli soligt och fint till kvällen. Har eventuellt planer om att grilla med tjejerna som kommer hem från hytteturen idag. Då får jag höra hur de har haft det ute i skogen.

Nu ska jag boka biljetter inför min Sverigeresa nästa helg. Jag åker till brorsan i Borås på torsdag eftermiddag tänkte jag. Sedan vidare till Göteborg under lördagen för att träffa Afrikagänget och tillbaka till Norge på söndagkväll.

Marokansk lampa

Den har coola lampan köpte jag i Marocko. Det tog mig lite tid bara att gå till Clas Ohlson för att köpa den elektriska delen. :o)

Nu står den och lyser så fint uppe på mitt loft där jag har inrett en resehörna, med en stor världskarta på väggen och mina reseguider och böcker i en hylla bredvid.


Blåbär


Jag hade besök av en kompis för någon dag sedan och han påpekade att jag verkar tycka om blåbär. :o) Först så förstod jag inte riktigt vad han syftade på, men vid närmare eftertanke insåg även jag att jag verkar köra på temat blåbär just nu.

Jag hade choklad från Lindt med blåbär och mandel i. Den var en present från brorsan som jag fick när han var och hälsade på i mars, så jag hade sparat den riktigt länge. Den är nog bland den bästa choklad jag har smakat och nästa gång jag åker till Sverige ska jag köpa minst två stycken såna!

Sen hade jag samma dag gjort en väldigt glädjande upptäckt när jag var och handlade. Den isländska yoghurten Skyr finns numer i smaken blåbär. Det är den bästa Skyrsmaken helt klart och jag har ätit flera stycken redan!

Mitt Body Butter som jag använder just nu luktar blåbär! Helt fantastiskt gott luktar det.

För att komplettera blåbärstemat var jag bara tvungen att köpa en ask i butiken. De är så goda och betydligt nyttigare än choklad.

Ja, det verkar som att jag tycker om blåbär alltid. Lite kul att det var helt omedvetet, tror inte jag hade kommit på det om inte min kompis hade påpekat det. :o)


Prima Fila

Vi hade fantastiskt väder under Holmenkollstafetten igår och jag är nöjd med min insats. Även om jag nog hade behövt träna intervallöpning mer än en gång innan, men det får bli till nästa år. :-)

Kvällen blev väldigt trevlig! Vi samlades på den italienska restaurangen Prima Fila för bankett. Maten var riktigt bra och vinet var gott. Jag känner mig lite sliten idag, men det beror nog inte på själva stafetten... Hehe...

Jag åt i allafall marinerad scampi med koriander, chilipeppar och lime till förrätt. Det var ganska starkt men väldigt gott. Till huvudrätt valde jag grillad oxfilé med charlottenlök och rödvinssås. Efter det var jag så mätt att jag bara orkade hälften av min dessert som bestod av chokladmoussekaka. Den insatsen är jag besviken över...

Det är förresten en kille på jobbet som också ska springa Birkebeinerløpet i september. Han har sprungit det förut och är numer min coach. :-) Jag fick också veta att om jag springer för jobbets idrottslag så betalar de nästan hela startavgiften. Det är ju värt!

Holmenkollstafetten

I morgon är det dags för Holmenkollstafetten 2010. Vi är 30 stycken från mitt jobb som ska springa. Vi har ett damlag och ett herrlag, båda i företagsklassen. Jag har blivit tilldelad den 5:e etappen.

Idag efter jobbet tog jag tunnelbanan till Blindern för att checka var det är jag ska springa i morgon. Jag gick sträckan fram och tillbaka.

Totalt är min etapp 1035 meter och ca 1/3 består av en seg uppförsbacke. Tar jag mig bara upp för den backen så går det bra! :o) Efter backen har jag ungefär halva stäckan kvar och det är raksträcka så jag kan se växlingen där en av mina kollegor förhoppningsvis står och väntar på mig.

Jag är egentligen väldigt nöjd med den etapp jag blivit tilldelad. Jag tror att det är en bra etapp att springa första året jag är med. Etapperna upp till Holmenkollen, den 6:e och 7:e är betydligt jobbigare med uppförsbacke i princip hela vägen.

I morgon kväll ska vi alla löpare samlas på en italiensk restaurang för att fira vårt deltagande och vår förhoppningsvis goda löparinsats. Det ser jag fram emot, men först laddar jag upp inför löpningen!

Nu kör vi!!!

Etappkarta från Holmenkollstafettens hemsida.


Mandel

Räddaren i nöden denna vinter för min otroligt torra hud har verkligen varit produkterna ur serien som doftar mandel från The Body Shop. De doftar riktigt gott och mjukar upp den allra torraste huden. Produkterna kan varmt rekommenderas!


Söndagstur

Det är fantastiskt väder i Oslo idag. Jag och Marte har varit på en söndagstur til Østensjøvannet. Det blev två rundor runt sjön och denna gång sprang vi inte fel så vi fick mätt upp mer noggrannt hur långt det är runt. Det visade sig vara 4,3 km så totalt sprang jag idag 8,6 km på 52 minuter. Det ger en snitthastighet på 9,9 km/h och det är jag nöjd med. Målet är egentligen att ligga på minst 10 km/h och det var jag ju ganska nära.


Efter löpningen köpte vi sushi och drog hem till Marte och åt. Det var gott! Nu har jag kommit hem för ett tag sedan och har massor av kläder att tvätta... Det är vad jag ska roa mig med under resten av denna söndagskväll.

Maj

Då var det en ny månad igen! Jag kom hem från jobbresan igår kväll och tyvärr var det efter affärernas stängningstid... Första maj är röd dag så alla affärer är stängda och i morgon är det söndag, vilket innebär att alla affärer i Norge är stängda då också. Jag som nästan inte har någon mat hemma...

Jag sitter och ser i min kalender och inser plötsligt att jag har bokat upp alla helgerna de närmsta 6 veckorna. Oj! :-) Det är nog bäst att jag skaffar mig en liten översikt.
  • 8-9 maj är nästa helg och då är det dags för Holmenkollstafetten, med efterföljande bankett på kvällen.
  • 13-17 maj är det långhelg om jag tar ledigt fredagen som jag funderar på. Då blir det hyttetur i Nordmarka med tjejerna, vilket innebär att vi ska ut i skogen och vandra, grilla, dricka vin och sova över i en stuga. Det blir också 17 maj firande och mest troligt åker jag till Sofi i Trondheim då. Jag har firat 17 maj där de senaste två åren och det har alltid varit succé.
  • 21-23 maj ska jag åka till Sverige. Jag tänkte ta ledigt fredagen då också och åka till Borås för att hälsa på brorsan. På lördagen ska jag vidare till Göteborg för att träffa mina närmsta vänner från Afrikaresan förra sommaren. Vårt lilla gäng på fem personer ska ha vår andra reunion. :-) Den förra var ju hos mig i Oslo under Halloween.
  • 29 maj åker jag och en kompis till Island på två veckors semester! Vi ska enligt planen hyra bil och köra runt ön. :-) Vi får bara hoppas på att det inte blir några fler vulkanutbrott nu, för vi har inte lust att traska runt i en askstorm i totalt mörker och inte veta om det är natt eller dag.
Nu när jag ser vad jag har framför mig så tror jag att maj kan bli en riktigt bra månad!

Denna helg försöker jag att göra så lite som möjligt, jag är ju som bekant dålig på att slappna av... Ska försöka göra det i helgen hade jag tänkt. Idag har jag suttit och läst i min Lonely Planet bok om Island. Det börjar vara dags att planera lite inför resan, jag kommer ju att vara ganska upptagen framöver. :-)





RSS 2.0