Israel

Israel

Nu är det lördag och jag ska åka till Eilat i södra Israel på semester med brorsan och en kompis till oss. Jag är som vanligt väldigt sent ute och håller på att packa nu, trots att vi måste åka ut till flygplatsen före kl 05 på morgonen.

Väderprognosen lovar soligt och fint väder hela veckan, så det ska bli härligt att komma iväg till värmen. Nej, måste väl packa klart nu så jag hinner sova en timme eller två innan vi åker.

Konsert

Igår var jag och en kompis på konsert! En kille som vi jobbar tillsammans med spelar i ett punkrockband som heter The Schmucks och de hade spelning på ett uteställe i Oslo igår.

De spelade bara sina egna låtar och de var faktiskt överraskande bra! Det blev en trevlig kväll med lite öldrickande mitt i veckan.

Idag blir det konsert igen. En norsk musiker kommer hit till jobbet och ska spela och sjunga. En av våra anställda har arrangerat alltihop, som ett socialt inslag.

Vi är över 600 som jobbar här på huvudkontoret och alla är välkomna att ta med vänner och partners. Det kan med andra ord bli en hel del folk här.

Jag har lovat att vara med och hjälpa till i baren och sälja öl. Ja, visst är det coolt att vi har en permanent egen bar på vårt kontor! Den används varje månad under våra löningsfester. Räknar med att det blir en del öltapping ikväll!

Nu ska jag och några kollegor gå ut och äta middag, i väntan på kvällens arrangemang. :o)

Beitostølen

Förra helgens hyttetur var helt fantastisk. Jag och samma tjejer som jag var till Hadeland med åkte upp till Beitostølen efter lunch på fredagen. Det tog ca tre timmar att köra. När vi kom fram lastade vi in våra saker i stugan och gick och handlade.

En av tjejerna har en släkting som äger en stuga mitt i Beitostølen och vi hade fått låna den över helgen.

Beitostølen är en mysig liten fjällby med massor av snö redan nu! Sånt blir man ju glad av om man tycker om snö så mycket som jag gör.

Under fredagskvällen blev det blev vin och tacomiddag i stugan och uppladdning inför morgondagen.

Lördagen bjöd på strålande sol och den dagen tillbringades i slalombacken. Det enda som var dåligt var att det blåste väldigt mycket, speciellt högst uppe på fjället. Vindstyrkan bara ökade under dagen och liften stängde sedan 30 minuter tidigare, på grund av för höga vindhastigheter.

Sista turen i liften var minst sagt lite svajig. :-) När man väl steg ur blåste man nerför backen de första 50 metrarna i en väldans fart.

Känns så härligt att redan ha haft säsongspremiär i slalombacken. Gissar att det är några som blir lite avis nu... :-)

Under söndagen snöade det massor. Vi var och tittade på World Cup i längdskidor. Vi såg herrarnas stafett, som Norge vann. Tidigare under dagen hade Sverige vunnit damstaffetten!

Torget i Beitostølen.


Härligt att det var så lite folk i backen nästan hela tiden.

Utsikt över Beitostølen fjällby.

Fjället Bitihorn.

Stafett i längdskidor. Norge vann herrarnas och Sverige vann damernas! :o)


Norske skigutter. (Petter Northug är han som står längst bort)


Thanksgiving

I helgen är jag bjuden på Thanksgivingfest hos min amerikanska kollega. Jag firade Thanksgiving hos dem förra året och det var väldigt trevligt, massor av kalkon och annan mat och dryck. Sedan blev det singstar hela natten lång. :o)

Tyvärr kan jag inte vara med i år eftersom jag har andra planer för helgen. Jag ska åka på hyttetur tillsammans med två andra tjejer.

Thanksgivingfesten fungerar som ett knytkalas där alla ska ta med någonting. Förra året bakade jag en choklad- och pecanpaj som visade sig bli en succé. Därför blev det bestämt att jag ska göra samma paj i år också.

Nu när jag inte kan komma detta år, ska jag och en annan kompis som ska dit, baka pajen så att han kan ta med den. Jag har ju lovat min amerikanska vän att hon ska få sin paj!

Pajen är otroligt god, men väldigt amerikansk och onyttig. :o) Här är receptet om någon vill testa den:

Chocolate Pecan Pie

Ingredienser:

1 pajskal
75 g smör
56 g choklad
3 ägg
135 g socker
3 g salt
235 ml ljus sirap
110 g pecannötter i halvor

Gör så här:

Värm ugnen til 190 grader.

Smält smör och choklad på låg värme, under omröring, tills chokladen är helt smält. Kyl sakta.

Vispa ihop ägg, socker, salt, sirap och chokladblandningen för hand. Häll blandningen i ett pajskal. (Jag brukar göra skalet själv och förgrädda det lite). Garnera med pecannötshalvor.

Grädda i ca 40-50 minuter. Servera med vispad grädde.

Julenisser

Jag tycker väldigt mycket om Hadelands julserie med tomtar i glas. Förra veckan gick jag förbi en presentbutik som visade sig ha halva priset på hela sitt sortiment.

Jag gick in och tittade lite och då hittade jag tomtar från Hadeland. Det visade sig också när vi var till glasbruket att det var ett riktigt bra erbjudande, för de tomtar som jag köpte i första sorteringen var billigare än andra sorteringen på glasbruket.

Nu är jag redo för att julpynta. Det har jag inte gjort de senaste fem åren, minst! I år är det dags!



Tisdagstema - Accessoarer

Veckans tisdagstema är accessoarer. Jag älskar verkligen mina svarta skinnarmband och bälten med nitar på! De är några av mina finaste accessoarer.


Tomtekaraff

Den här fina lilla karaffen köpte jag på Hadeland Glassverk. Det är designad som en jultomte och därav kommer namnet på den som är nissekaraff.

Jag hittade den på fabrikksutsalget och tack vare att den är från andra sorteringen, var den rejält prissänkt.



Hadeland Glassverk

Idag har det varit en grå och regnig dag i Oslo, men jag har ändå haft väldigt trevligt. Tillsammans med två andra tjejer har jag varit på jentetur! Vi tog en liten söndagstur till Hadeland för att besöka glasbruket som ligger där.

Hadeland Glassverk tillverkar de alltså inte glass utan glas på svenska. :-) Glasbruket ligger i Jevnaker ca 1 timmes biltur norr om Oslo.

Vi besökte glasmuséet och tittade på glasföremål från olika tidsepoker. I glashyttan kunde vi se på när glasblåsarna arbetade.

Det var faschinerande att se hur det gick till att göra fina glasfat av en klump flytande sand! Temperaturen inne i ugnarna var över 1100 grader. Det är riktigt varmt! 



Sen gick vi runt i alla små butiker som säljer olika typer av glasföremål. Det fanns verkligen jättemånga fina saker som jag ville ha, men det mesta kostade väldigt mycket.



Efter att ha ätit glasblåsarens burger till lunch gick vi till fabrikksutsalget, där säljer de andra sorteringens föremål till rimliga priser.

Planen var egentligen att vi skulle leta efter julklappar, men det slutade med att vi endast köpte några småsaker till oss själva. :-)

Det var så  mysigt på glasbruket när det började bli mörkt ute. Alla husen, staketen och träden var pyntade med massor av ljus.

Detta var en väldigt lyckad söndagsutflykt!

Julstämning


Tacos

Igår hade jag några av mina fina norska vänner på besök. Vi hade förfest hos mig och sen gick vi ut på Underwater Pub. Haha, det stället är egentligen inte så bra, bara lite kul att det är inrett med undervattenstema.

Lite slitna är vi nog alla idag eftersom en av mina gäster hade med sig en flaska tequila, så det blev lite tequilashots innan vi skulle ut.

Jag har varit till affären och pantat burkar och flaskor. Det är lite pinsamt att komma in på affären med tre påsar fulla med ölburkar och flaskor. :-) Ganska uppenbart att jag hade fest igår!

Sen har jag också lyckats avtala med en kompis att han ska komma hit och laga tacos till mig. :-) Undrar hur det gick till? Känns som en väldigt bra deal!

Nej, nu ska jag tvätta lite kläder, för tvättkorgen svämmar över och garderoben ekar tomt. Tänkte också baka en hallon- och lakritskladdkaka. Spännande att se vad det blir av det, jag gillar ju både hallon och lakrits så då måste det väl bli en god kladdkaka! :-) Jag ska prova receptet så får vi se!

Egen design

Igår kom jag fram till att min blogg behövde en lite mer personlig design. Jag började med att göra en hemmasnickrad header. Har en del andra idéer också, men vi får se vad det blir av dem.

I morse steg jag upp kl 04:50! Ja, det är helt sjukt tidigt, men jag och en kollega skulle åka iväg på ett jobb som låg några timmars biltur inåt landet.

Jag somnade inte förrän efter klockan tolv igår heller, så jag känner mig helt död idag...

I morgon kväll kommer några vänner på besök, vi ska ha en liten fredagsfest. Tror det är hög tid för mig att röja upp lite här och ta fram dammsugaren, så att jag kommer i säng hyfsat tidigt. Jag tror jag behöver lite sömn just nu!


Vem där?

Här är några av djuren jag såg i Afrika! Någon som kan gissa vilka de är? :o) De utgör i allafall väldigt fina mönster!



Fotokurs avklarad!

I våras började jag gå en fotokurs hos Oslo kameraklubb. På grund av en del jobbresor missade jag flera av kurskvällarna. Jag avtalade med han som håller kursen att jag skulle få ta igen de nu under hösten.

Idag var den sista kurskvällen. Jag har missat en kväll igen när jag var i Albanien, men det får jag leva med.

Nu ska jag alltså vara utbildad amatörfotograf! Haha, jag tror det är långt ifrån sanningen. Ju mer man lärt sig på kursen desto mer kritisk blir man till sina egna bilder.

Nu kan jag i allafall bocka av ett av mina mål för detta år, som var att gå en fotokurs!

Jag har ju planerat att visa lite bilder från min resa till Afrika i somras och känner att det nog börjar vara dags nu. Saken är bara den att jag har så himla många bilder, så jag vet inte riktigt var jag ska börja.

Ansiktsmask

När vi var i Jordanien i våras var vi till Döda Havet och provade på att flyta som en kork.

Leran som finns på Döda Havets botten är väldigt mineralrik och sägs vara bra för huden. Jag och brorsan passade därför på att göra en helkropps lerinpackning... Haha, så snygga vi blev, helt svarta av lera. Vad vi inte tänkte på var att den där leran luktar riktigt illa och den lukten gick inte lika lätt att tvätta bort.

Jag köpte med mig en tub med en ansiktsmask av lera hem. Provade den för första gången idag. Till min stora glädje så kunde jag konstatera att den här varianten är parfymerad och luktar därmed avsevärt bättre.

På vintern har jag ofta ganska torr hud, även i ansiktet. Det jag inte tänkte på är att Döda havs leran innehåller ganska mycket salt, vilket innebär att det svider en del att ha det i ansiktet. :-)

Nåja, jag lyckades härda ut i 20 minuter (som var den rekommenderade minimum tiden). Nu är min hud len som sammet. Jag kan inte sluta att stryka mig själv på kinderna, haha...


Farsdag

Idag är det farsdag både i Sverige och Norge! Tur det för annars är det inte lätt att hålla koll på när det är farsdag i Sverige. Grattis pappa!

Idag fyller även min kära väninna år och jag har fixat en liten present till henne. Tyvärr är hon i Trondheim och jag i Oslo, så hon kan inte få den idag. :-( Grattis på födelsedagen i allafall Sofi! Hoppas du får en fin dag!


För övrigt har det inte varit en särskilt händelserik helg. Jag har packat upp efter Albanienresan och fortsatt med mitt oändliga städprojekt som aldrig blir klart.

Tuggummi

När jag var i Sverige och hälsade på brorsan, var vi på Lagerhaus och kollade lite. Jag hittade en fin tuggummiask i plåt med spegel i. En spegel är ju alltid bra att ha i handväskan!


Durrës

Albaniens största kuststad heter Durrës och ligger ungefär 35 kilometer väster om huvudstaden Tirana. Durrës har Albaniens största hamn, som inte är så värst stor.

Efter att ha avslutat vårt arbete i Gramsh åkte vi förbi Durrës på vägen tillbaka till Tirana och stannade till i staden.

I staden finns ruinerna av en 2000 år gammal amfiteater och en del av den gamla stadsmuren bevarad.

Har man som jag sett både Colosseum i Rom och amfiteatern i El Djem i Tunisien, är den albanska varianten lite av en besvikelse, den är väldigt förfallen och inte heller helt utgrävd eftersom folk har byggt hus i mitten av den! 

Vi åkte även upp i ett utkikstorn med en bar högst upp. Där uppe tog jag lite bilder av staden och så åt vi italiensk glass. Maten i Albanien är överlag väldigt inspirerad av Italien, så jag tycker den är riktigt bra. 

Hamnen i Durrës.




Amfiteatern


En del av den gamla stadsmuren som finns bevarad.


Jelly Beans

På flygplatsen i München, på väg hem från Albanien i somras, köpte jag ett storpack med Jelly beans. Lådan innehåller 40 olika smaker.

Jelly beans är ganska goda i små mängder och jag är grymt imponerad av att något så litet kan smaka så mycket. Vilken idé förresten, med smaker som strawberry daiquiri, bubblegum, strawberry cheesecake, rostad marshmallow osv... Min favorit är en lila böna som smakar Island Punch.

Jag har sett att det finns olika tillverkare av Jelly beans på marknden, men de "äkta" kommer från Jelly Belly och är helt klart godast, låt er inte luras! :-)

Nu har jag haft dem sen i somras och har inte ens ätit en bråkdel av dem och nu är jag less på dem. De är däremot faktiskt ganska fina och färgglada där de ligger i kartongen. :o) Jag ska nog hitta på något jag kan göra av dem!



Tisdagstema - Belysning

Jag är en dag försenad med min bild till veckans fototema som är belysning. Jag hade en bild som passade bra till detta tema, så jag måste ändå visa den. En favorit i repris! ;o)


Live from Albania

Befinner mig just nu i Albaniens huvudstad Tirana. Haha, det låter ut som jag är en utrikeskorrespondent som rapporterar!

Vi har varit i den mellersta delen av Albanien, närmare bestämt i den lilla orten Gramsh som tydligen är slutet på civilisationen, längs den vägen vi körde.

Jobbet gick ganska bra med tanke på förutsättningarna, vi fick väl inte gjort allt vi hade planerat, men ändå en del. Under måndagen när vi gjorde vår inspektion hade vi också bra väder.

På vägen tillbaka till Tirana körde vi längs kusten och stannade till i Albaniens största kuststad Durrës. Där tittade vi på en 2000 år gammal amfiteater som dock var väldigt förfallen, det var långt ifrån Colosseum. Innan vi åkte vidare tog vi en tur upp i ett utkikstorn, åt glass och tittade ner över staden.

Idag har vi varit på Statkrafts albanska kontor och gjort lite kontorsjobb. När arbetsdagen var över åkte jag och min kollega upp i Sky tower och satte oss i den roterande baren med 360 graders utsikt över Tirana.

I morgon flyger vi tillbaka till Norge. Nu ska vi ut och äta!





RSS 2.0