Ice Age

Idag har jag varit och tränat efter jobbet. Det blev både löpning och styrketräning. Kände att det var på tiden att vara lite sund efter allt chokladätande i helgen.

Ute regnar det, men det känns inte som att det gör så mycket ändå. Jag har kokat te och nu ska jag krypa upp i soffan och se den första Ice Age filmen.

Jag köpte både den första och den andra filmen i våras men jag har ännu inte sett dem. Nu börjar det vara dags! Planen är att gå på bio senare i veckan och se den tredje Ice Age filmen i 3D format. :o) Först ska jag bara se de två första för att fräscha upp minnet lite. Jag tycker filmerna är väldigt bra och underhållande!

Jag är ju förälskad i den lille ekorren Scrat och det är alltid kul att se vad han hittar på. Hela hans liv kretsar kring ekollon och han kämpar verkligen för sina ekollon.


(Bild från Google)


Pigalle

Det blev en trevlig fest i lördags och efter midnatt gick vi alla till utestället Pigalle som ligger i stadsdelen Grønland, där jag bodde förut. Stället var ganska litet och hade en rund bar i mitten av lokalen. Plus för att det är gratis inträde, men minus för att det var sån udda musik där. Det var inte direkt ett ställe som jag har lust att gå till igen.

Jag blev så glad när jag var på affären idag och hittade en ny choklad från Freia som jag inte har testat förut. Hehe, ibland krävs det inte mycket för att göra mig glad. Melke drøm heter chokladen och den har en yoghurt fyllning med bitar av frystorkade hallon i. Riktigt god och imponerande att så små bitar av hallon kan smaka så mycket.



På grund av alltför slitna vänner utgår vårt arrangemang med kultursöndag idag. :-) Förstår inte varför folk ska hålla på att vara bakfulla dagen efter att de har varit på fest. Själv tycker jag det är waste of time, så jag låter bli. ;-)

Planerna för resten av dagen är att se en film och läsa lite tidningar. Har en film som följde med en tidning jag köpte för ett tag sedan. The Aviator med Leonardo Di Caprio. Den har tydligen vunnit fem oscar så den kanske kan vara bra. Det återstår väl att se.


Helg i Oslo

Har firat att det är helg och ätit god choklad från Freia. Just nu är den lite lyxigare Premium chokladen min favorit och då smakerna passionsfrukt och dark mint. Se så gulligt norrmännen stavar passionsfrukt. :o)



Planerna för helgen är annars inte alltför storslagna. Ska på sommarfest hos en kompis ikväll. Sommarfest för oss som vägrar inse att sommaren är över, skrev han i inbjudan. Tror det kan bli riktigt bra!

Vi har också funderat på att starta upp vårt projekt med kultursöndag som vi började med i våras. Grejen med kultursöndag är att se lite mer av Oslos muséer i ett lugnt och avslappnat tempo. Kultursöndagsprojektet blir som bäst om man gör det "dagen efter".

Än så länge har vi inte kommit långt. Vi besökte Munch muséet i vintras och då blev det en snabb sväng genom utställningen och sedan dricka mint latte i muséets kafe (som också blev höjdpunkten).  

Ha en trevlig helg!


Banjë

Jobbet i Albanien bestod av en inspektion av två luckor till ett påbörjat vattenkraftverk som heter Banjë. Luckorna är inbyggda i ett ca 30 meter högt betongtorn. Tornet byggdes på 80-talet och luckorna användes för att dämma upp vatten till konstbevattning. På 90-talet upphörde användandet och tornet har stått orört sedan dess.

Ett albanskt företag hade i förväg byggt en ställning för att vi skulle kunna ta oss upp till den nivå från vilken vi skulle utföra inspektionen. Vi sänkte ner en kamera i lucksjakten och dokumenterade vad vi såg med både film och bilder.


Inspektionen gick bra och den värsta incidenten som inträffade var att jag blev stucken av ett bi på handleden. Till en början såg det inte bra ut. Min handled svullnade upp, blev alldeles varm och röd och jag hade värk i hela handleden. Som tur var blev det bättre efter några timmar och fram emot eftermiddagen hade svullnaden gått ner.

Jag hittade en ny kompis också som var ute på en liten tur alldeles i närheten av tornet. En liten sköldpadda. :-) Han var så söt!


Tirana


Jobbresan till Albanien startade i huvudstaden Tirana. Tirana har ca 500 000 invånare och ligger i den mittersta delen av landet. Vi hade eftermiddagen fri och bestämde oss för att ta en tur till berget Dajti. En linbana tog oss upp till utkiksplatsen där vi hade en fin utsikt över hela Tirana. Vi kunde se ända till havet. Uppe på berget drack vi albanskt öl av märket Korca på en uteservering. Inte dåligt, trots att jag inte är någon storkonsument av öl. 


Linbana upp till berget Dajti.

Nästa morgon reste vi ut till anläggsplatsen där vi skulle utföra vår inspektion. Det blev två dagar där ute innan vi återvände till Tirana. Rapportering från dessa dagar kommer i ett annat inlägg. 

När vi var tillbaka i Tirana och skulle checka in på vårt hotell möttes jag och min kollega av en glad överraskning. Vi skulle får bo i varsin av hotellets suiter. :-) Jag har aldrig bott så fint förut. Rummer var stort och hade öppen spis, men det som imponerade mest var badrummet. Det hade glasväggar ut mot rummet, massagedusch, bubbelbad och ett eget litet rum för toaletten. Sweet att få bada bubbelbad efter att ha varit ute och jobbat i två dagar. 


Här sov jag som en prinsessa.

På kvällen mötte vi upp Statkrafts lokale kille i Tirana (som också varit vår guide och tolk under inspektionen) och en norsk kille som är trainee på Statkraft. Tillsammans med dem var vi ute och åt middag och fick se Tirana by night. 

Den följande dagen hinner vi med en fika i Skytower innan det är dags för min kollega att resa hem. Från Skytower hade vi en fin utsikt över Tirana. När min kollega rest hem träffar jag Statkraftskillarna igen för att äta lunch tillsammans med dem. Vi bestämmer oss för att gå ut och äta middag tillsammans senare under kvällen. 


Utsikt över Tirana från Skytower.

Under dagen ser jag mig omkring i Tirana och går på nationalhistoriska muséet. Det är inga problem att hinna se allt på några timmar, Tirana är inte stort och sevärdheterna är få. Jag hinner också med några timmars rapportskrivande på hotellrummet innan jag möter de andra för middag. 

Skanderbeg square och nationalhistoriska muséet med sin mosaikfasad.


Nationalhistoriska muséet by night.

Dagen därpå åker jag hem till Norge igen. (Ja, det känns verkligen helt rätt att benämna Norge som mitt hem numer!)

Albanien var ett trevligt land att besöka. Jag skulle kanske inte rekommendera turister att åka till Tirana eftersom det inte finns så mycket att se där. Jag pratade en del med den lokale killen som jobbar för Statkraft och han rekommenderade mig att besöka de södra delarna av landet med kuststaden Sarandë. Staden ligger bara en båttur från den grekiska ön Korfu. Dit ska jag definitivt åka någon gång. Det verkar vara fint där, med gamla historiska sevärdheter, fin natur och än så länge är turismen inte så utbredd. 

Intressant fakta om Albanien är att det finns massor av bunkrar runt om i landet. Vissa är till och med konstnärligt utsmyckade. Albanerna har alltid känt sig mer eller mindre hotade av västvärlden och bunkrarna byggdes för att befolkningen skulle ha ett ställe att fly till under en eventuell invasion. Det sägs att det finns bunkerplats till alla landets invånare.  
 

En vanlig syn i bunkerlandet Albanien.

Tisdagstema - Stilla

Det är tisdag idag och det nya temat i fotoutmaningen denna vecka är stilla. Den här lilla vännen, som jag träffade i Masai Mara, stod verkligen helt stilla när jag ville föreviga honom på bild.

Jag kan lova att jag kommer bjuda på mer Afrikabilder framöver från min fantastiska resa! Så håll utkik!



Tillbaka till verkligheten

Då var semestern slut och jag har börjat jobba igen idag. Dags att vakna upp från drömmen helt enkelt. Jag har haft en helt underbar resa i Afrika och även om jag var ganska trött och sliten när jag kom hem igår, så går jag runt med ett leende på läpparna hela tiden, för jag har varit med om massor av underbara saker under dessa veckor.

Jag lärde känna ca 45 stycken nya människor under Arikaresan och några av dem kommer jag definitivt att fortsätta ha kontakt med i framtiden. Vi har haft så otroligt roligt tillsammans. Extra kul också att en av dem som jag gillade bäst bor i Oslo!

Jag har massor att berätta eftersom jag inte har bloggat på länge. Jag kommer inte att stressa med det utan tar det som det kommer, för jag har massor att göra här hemma också. Nu måste jag ta tag i allt och få lite ordning här, tvätta och packa upp efter resan. Sen vill jag också hinna med att träffa alla norska vänner som jag inte har sett på länge och höra hur de har haft det under sommaren. En av mina svenska vänner här i Oslo flyttar tillbaka till Sverige nästa vecka och vi måste också hinna ses innan dess.

På torsdag har vi idrottsdag på jobbet med volleyboll och fotbollsturnering, som avslutas med grillning och fest. Jag har lovat killarna på avdelningen att vara med i deras volleybollag eftersom det måste vara minst en tjej i varje lag. Det kan lätt bli ett problem att hitta en tjej på maskinavdelningen. :-) Det har förresten börjat en ny kille i min ålder (!) på vår avdelning. Han verkar vara väldigt trevlig och det är bra att medelåldern sänks lite.  





RSS 2.0