Gott Nytt År

Snart bär det av till Røldal som är en liten fjällby i sydvästra Norge. Här ska jag tillsammans med ett gäng på över 20 personer fira nyår.

Min fina väninna Kari har organiserat hela turen och hyrt fyra stugor. Planen är slalom, After Ski och gemensam nyårsmiddag på en restaurang.

Jag verkligen längtar! Snörapporten säger att det är 60 cm snö i Røldal dagsläget. Det enda orosmomentet är att de har lovat kallt på nyårsdagen. Blir det för kallt kanske inte backarna är öppna och det vore inte bra. Vi får hoppas på det bästa!

Gott Nytt År på er alla!


Pistkarta från Røldal Skisenters hemsida.


Tisdagstema - 2009

Denna vecka är tisdagstemat 2009. Tanken är att visa vad som symboliserar året som gått.

Året startade väldigt bra med en massa härliga skidresor. Visar en bild från en weekend i Hemsedal i februari.

I somras gjorde jag också en efterlängtad resa till Afrika. Vi besökte Kenya och Tanzania, var på safaris och avslutade med sol och bad på paradisön Zanzibar. Det var helt fantastiskt!



God Jul


Glöggtest

I år har vi bestämt att vi ska ha ett glöggtest i vår familj. Mamma har köpt in de olika årgångsglöggsmakerna från Blossa som gick att få tag i.

Det går att köpa "samlarförpackningar" med småflaskor i på Systembolaget. Varje flaska rymmer 200 ml glögg, vilket är perfekt storlek för ett glöggtest. De olika årgångarna som ska provas är:

• År 2003 - Pomerans                        - 1:a plats   
• År 2004 - Vinteräpple
• År 2005 - Hjortron & Armagnac
• År 2006 - Lingon & Enbär
• År 2007 - Havtorn & Kanel              - 3:e plats
• År 2008 - Blåbär                              - 2:a plats
• År 2009 - Clementin





Update: Har skrivit in topp tre från glöggtestet. Vi kom fram till att glöggen var bättre ljummen än varm, för annars smakar den så mycket alkohol.


Blossa 2009

Glöggtillverkaren Blossa lanserar varje år en ny smaksatt glögg. Detta år har glöggen smak av clementin.

Enligt recensioner på internet har inte glöggen fått någon bra kritik. Första misslyckade glöggen från Blossa, läste jag på en smaktest.

Vi har i allafall bestämt oss för att ge den en chans.


Julsnögubbar

När jag bjöd mina vänner på Luciafika hade jag bakat en jultårta. Detta år pryds den av två snögubbar med tomteluvor och en snöig gran.


Vinterland

Anlände till vinterland sent under måndagskvällen. Jag kom fram, trots vissa omständigheter. Det hela började med att flyget från Oslo till Stockholm var ordentligt försenat.

När jag bokade biljetterna såg jag till att ha god tid på mig för flygbytet på Arlanda. Jag tyckte att jag tog i när jag bokade in två timmar mellan. Planen var att jag skulle äta middag på MAX i lugn och ro medan jag väntade. Det hela slutade nästan med en katastrof!

När vi väl kom till Arlanda var vi en timma försenade. Det hjälpte ju inte att jag sprang till bagagebandet för att vänta på väskan. Det tog en himla tid innan väskorna äntligen kom.

Det är ju så att jag måste ta ut väskan i Stockholm och ta den genom tullen när jag kommer från utlandet och ska vidare inrikes. Dumma tullregel! Ordet tull betyder förresten dumheter/skoj på norska. :o) Passande!

Jag och en kille som skulle med samma plan som mig stod och tjatade på han i disken att han måste ringa till våran gate och be de hålla flyget till oss. Han förklarade vänligt att han kunde ringa, men att de inte brukar hålla flyget för några enstaka passagerare.

Killen (som av dialekten att döma var från Piteå) och jag allierade oss och startade krig mot mannen. Han ringde och snackade med dem och sa att vi snart skulle komma till incheckningsdisken... Till sist kom väskorna, vi tog dem och sprang.

Drygt som fan att man landar på terminal 2 när man flyger med Norwegian. Längst bort! Tungt lastade med julklappar sprang vi hela vägen till terminal 4. Kom fram till incheckningen som var stängd och sa att vi ska med planet till Luleå och det ska våra väskor också.

De snälla tjejerna som jobbade där räddade oss! De checkade in oss på planet och ordnade så att vi fick lämna väskorna på specialbagage. Sen sprang jag genom säkerhetskontrollen. Slet upp pc, spritflaskor och tog av mig skorna för de brukar inte gå genom.

Metalldetektorn piper såklart ändå och de måste ändå visitera mig... Suck, det handlar om värdefulla sekunder här! Jag får till sist passera och tar alla mina saker i famnen och springer fram till gaten. Jag har lovat pitekillen att jag ska vara långsam när jag kommer fram, så att han också hinner med.

Väl framme vid gaten är de precis på väg att stänga. Jag släpper ner alla saker på en soffa och packar snabbt ner dem. Då hinner min nye vän ikapp och vi kan gå ombord på planet. Shit, jag har blodsmak i munnen, säger han när vi är på väg ombord på planet. Jag kan inte annat än hålla med! Vi hann, men detta var fanemig nära ögat!

När vi kommer upp i luften beklagar piloten att vi är lite sena. Hehe, vi hade lyckats få planet att vänta några minuter. För de måste ju förutom oss lasta på vårt bagage. Sweet!

Landar senare i ett snöigt Luleå och när jag får min väska glömmer jag alla problem. Jag är i vinterland! Fina Norrbotten!

Pappa är snäll och vi åker omvägen in genom Luleå och till min stora glädje har MAX nattöppet. Klockan är 22:30 och jag får äntligen mitt maxmål. Kvällen är räddad! Då inser jag att jag varken ätit eller druckit något på 11 timmar, så det är alltså inte konstigt att jag hade sjukt ont i huvudet och mådde illa.

Tisdagstema - Snö

Tisdagstema denna veckan är snö. Jag älskar verkligen snö och blir glad som ett barn när det snöar. Det passar bra eftersom jag är född och uppvuxen i Norrbotten och jag minns alla snörika vintrar jag upplevt.

Nu när jag bor i Norge är jag också lyckligt lottad. Jag har alltid nära till snön! Här är ett foto från en skidtur vid Haukeliseter i norska fjällen.  


Förberedelser

Resten av denna söndagen ska jag ägna åt en del förberedelser inför julen. Först ska jag packa in julklappar för i morgon eftermiddag reser jag till Sverige. Måste såklart också hinna med att packa resväskan ikväll.

Till middag tänkte jag laga grekisk sallad. Har inte ätit det på länge och kände mig sugen på det.

Ikväll ska jag på bio med två vänner. Vi ska se den sista delen av Stieg Larssons Milleniumtrilogi; Luftslottet som sprängdes.

Kanske bäst att sätta igång nu om jag ska hinna med allt!


Julmarknad

Jag har varit på julmarknad i helgen. Det finns en nere vid Aker Brygge, bara några hundra meter ifrån mitt hem. Det var ganska mysigt där. Små bodar och julbelysningar överallt. 

Utbudet bland det som såldes påminde om det som säljs på en norrländsk vintermarknad. Fast priserna var chockartade. :o) Norrmän är allt annat än prismedvetna! 

Jag tittade i allafall på nya Lovikkavantar, för jag fryser lite om händerna eftersom jag har hål i mina. Fast jag var å andra sidan inte så sugen på att betala 300 norska kronor för ett par vantar. Kostar de verkligen så mycket? Kanske jag kan hitta ett par i Norrbotten i stället.

Det enda jag köpte på julmarknaden var ett rött knäckäpple. Jag förväntade mig inte att det skulle smaka gott, men det var så fint och därför måste jag bara ha ett.  

Nu har provsmakningen genomförts. Min första kommentar är att utseendet är mer fördelaktigt än smaken! Fast det smakar egentligen helt okej, en hård skorpa av knäck och under finns ju ett helt vanligt äpple. Tricket är att bita bort knäckskorpan och äta den först, sen har man kvar ett vanligt gott äpple.


Pepparkakshus

Idag var jag på stan en sista sväng innan jul. Folk stressar omkring med en massa kassar fyllda med julklappar, men jag känner mig helt lugn. Jag hittade heller ingenting på stan så jag gick hem tomhänt. Det var ändå mest för att komma ut å gå en sväng som jag begav mig ut.

Helt ärligt så tycker jag att det är lite synd att det råder en sådan köphysteri innan jul. Många av sakerna kommer ju till och med att säljas på rea, om man bara väntar en vecka till. Fast jag älskar julen och förstår såklart att folk vill hålla sig till traditionen att ge bort presenter på julafton.

I år beslutade jag mig för att inte köpa så mycket materiella ting. Jag vill hellre ge bort upplevelser. Fast det är såklart lättare sagt än gjort. Det måste ju vara en upplevelse som passar den som ska få den.

När jag var på stan gick jag in på Nationalmuséet för konst, arkitektur och design för att titta på en utställning med pepparkakshus som de har nu i december. Nu fick jag en massa inspiration inför nästa års pepparkaksprojekt!

Det var ganska kul att se vilka kreativa pepparkaksprojekt som folk har gjort. Här är bilder på det som jag tyckte bäst om.  



Julpynt

Tänkte visa lite bilder från mitt fina juliga hem! :o) Jag har lyckats få mina julsaker till Norge detta år och när jag gjort mig besväret att släpa hit dem var jag ju tvungen att julpynta.  

I år utökade jag min samling av julsaker med en fin julstjärna i papper, två glastomtar och en Nissekaraff från Hadeland Glassverk och två röda juldukar. Nu har jag allt jag behöver till julen!

Det enda som jag saknar lite är en julgran och en halmbock som ska stå bredvid granen, men för att kunna ha det så måste jag definitivt ha en större lägenhet än jag har nu.

 


Pepparkakor

Det var väldigt länge sedan sist, men i år kände jag att det var dags. Jag har bakat pepparkakor! Inte nog med det, jag gjorde även ett eget mini pepparkakshus

Det gick nästan smärtfritt, nästan... Jag hade bara en pepparkaksform, en liten en som inte är mer än ca 5 cm hög och när jag skulle köpa pepparkaksdeg fanns det bara 1 kg:s förpackningar i affären.

Det som inte var så kul i längden var att kavla ut 1 kg deg och trycka ut minimala pepparkakor... Det tog sin tid och jag vet inte hur många plåtar jag gräddade. Jag fick i allafall hundratals små pepparkaksgubbar.

Jag äter inte speciellt mycket pepparkakor själv. Det räcker med några stycken. Nu hade jag bakat för en hel armé. Ett smart sätt att bli av med dem visade sig vara att ta med dem till jobbet. Jag ställde fram en skål full med pepparkakor på bordet vid kaffemaskinen och samtliga försvann på nolltid. Det är som att mata hundarna, som min chef sa. :o)

I morgon ska vi träffas ett gäng på jobbet och ha lite julmys. Vi ska baka en vattenkraftstation av pepparkaksdeg, dricka glögg och ha det trevligt.



Tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland...


Tomtenissarna med sitt nybyggda hus.


Jag bakade även söta lilla Gingy från Shrek.


Julbord

Vi hade julbord på jobbet igår kväll. Vi var över 350 personer, så det var massor av folk jag inte hade sett förut.

Det bjöds på plockmat och dessert, samt sjukt mycket att dricka. Jag gillade välkomstdrinken som var något med tranbär i tror jag. :-)

Sen var det ett live-band som spelade och det blev dans. Haha, kul att se alla så glada och galna!

Ikväll ska jag och några vänner på konsert. Vi ska se ett norskt band som heter Katzenjammer. Jag känner inte alls till dem, svenskar vet alltför lite om norsk musik.

Vi börjar med middag hos en väninna och en liten förfest innan konserten. Efter konserten är jag bjuden till en annan kompis som ska ha fest, så planen är att titta förbi där en sväng och sedan gå vidare ut på byn.

I morgon kommer ett gäng vänner över till mig på Luciafika. Just nu håller jag på att baka en tårta som jag ska bjuda på.

Testresultat

Igår gick den stora julebrustestningen av stapeln. Vi var tre förväntansfulla vänner som hade samlats hemma hos mig för att äta pepparkakor och ta oss an den viktiga uppgiften, att utse Norges bästa julebrus.

Julebrusen från Hamar Lillehammer bryggeri segrade, tätt följd av den från Ringnes.

Vissa kanske anser att det var fusk inblandat eftersom en tredjedel av testpanelen kommer från Hamar, men det var ett blindtest så alla sorter hade lika stor chans. Om man nu bortser från att killen från Hamar kände igen sin julebrus direkt...

Själv gjorde jag två upptäkter som är värda att notera! Julebrusen från Lerum är hallonsoda och julebrusen från Borg är Champis!!! Norge har alltså tagit två svenska klassiker och gjort om de till julebrus. Hmmm... Detta gav de inblandade parterna lågt betyg från min sida.

Ett annat fiasko är julebrusen från Trio. Detta är inte julebrus utan riktigt dålig Fanta!

Testpanelen enades också om att fortsätta vårat viktiga jobb. Nästa gång är det rusbrus som ska testas. Rusbrus är ett sånt gulligt norskt ord, jag ler varje gång jag hör det. :-) Det är alltså snack om alkoläsk som vi svenskar säger, typ Bacardi Breezer osv.

Tisdagstema - Vägg

Tisdagstema i fotoutmaningen denna vecka är vägg. Jag väljer att visa en bild på en av världens mäktigaste klippväggar som finns i den gamla staden Petra i Jordanien.


Tänk att någon har huggit ut allt detta för hand!


Julebrus

I morgon kväll är det dags för året stora händelse i julebrusvärlden. Jag ska arrangera julebrusprovsmakning. Nu har jag inhandlat sju olika sorters julebrus och bjudit hem två vänner som ska hjälpa till att utse Norges bästa julebrus.

Julebrus är förresten Norges motsvarighet till julmust. Den är helt olik julmust, både till färgen och smaken. Den är väldigt söt och påminner närmast om en blandning mellan trocadero och portello.

Jag tycker julebrus är mycket godare än julmust och jag har faktiskt en favorit redan innan testet. I morgon ska vi dock ge alla varianterna en chans, för mina vänner ska få göra ett blindtest.

Här är våra sju olika julebrussorter som är med i testet (från vänster):

• Grans
• Ringnes
• Hamar Lillehammer Bryggeri
• Trio Bryggeri
• Borg
• Lerum
• Aass


Uppladdning

Jag sitter och dricker Halloween brus och laddar upp inför morgondagens stora händelse.

Halloween brus är säkert väldigt nyttigt, innehåller två ton socker och helt säkert massor av konstiga färgämnen, för hur kan den annars vara lila? Fast en sak förvånar mig, den är faktiskt god och lila är dessutom en fin färg!


Flygfoton

När vi åkte till Eilat i Israel så landade vi på Aqabas flygplats i Jordanien. Därifrån åkte vi transferbuss till gränsen. Vi fick sedan gå över gränsen och på andra sidan väntade en ny buss på oss.

Gränskontrollen in till Israel tog väldigt lång tid. De skulle öppna och titta i nästan varenda väska och de ställde massor av frågor. Suck!

Under inflygningen hade vi en i allafall en väldigt fin utsikt över först Eilat (som jag tyvärr inte hann med att fota) och sedan över Aqaba i Jordanien. Jag och brorsan kände igen oss eftersom vi var i Aqaba i våras.



Julkalender

Detta år slog jag på stort och investerade i två julkalendrar! Jag måste verkligen ha julkalender, det är en tradition. Fast jag kan väl erkänna att jag har överlevt några år utan julkalender.

I år blev det en julkalender med Dumlekolor i och en med Kinderchoklad.


Advent

Det är andra advent idag och jag har tänt det andra ljuset i min adventsljusstake. Jepp, jag har alltså julpyntat i år!

Fast jag bryter helt mot den norska traditionen att det ska vara lila ljus i adventsljusstaken... Jag har röda, hehe.

Vi kom hem från Israel igår. Resan har varit bra och det var skönt att få komma bort till värmen och framför allt solen ett tag.

Synd bara att jag är så himla förkyld. Jag blev det redan innan vi åkte och det har bara blivit värre under veckan.

Det var riktigt jobbigt att flyga hem igår. Jag är så täppt i näsan så jag fick jätteont i huvudet och öronen, plus att jag hade ett konstigt tryck i hela huvudet. Som tur var gick det värsta över när vi var nere på backen igen.

Nu har grabbarna åkt hem till Sverige igen och det känns väldigt tomt och tyst. Jag saknar dem lite!

Jag håller på att tvätta alla kläder som varit med på resan. Är redan inne på den tredje maskinen som får bli den sista.

Nu ska jag titta lite på alla bilder jag tagit i Israel. Kommer att berätta mer om resan framöver. Var ute på två utflykter också; till Jerusalem och till Masada och Döda Havet.





RSS 2.0