Trondheim

Jag hade en underbar helg i Trondheim förra helgen och här kommer kortversionen av vad som hände.

Fredag 15 maj

Jag kommer upp till Trondheim på eftermiddagen och blir hämtad i stan av Sofi och Kristian. Sen blir jag bjuden på middag; kycklingfilé med klyftpotatis och grönsaker. Kristian visade sig vara grym på att laga klyftpotatis som är en av mina favoriträtter. Jag vet, jag är lite konstig men jag gillar verkligen potatis. :-)

Efter middagen tar jag och Sofi en promenad och så passar vi på att handla lite inför helgen. Vi är båda helt slut efter en jobbig arbets-/skolvecka och orkar inte med särskilt mycket mer den kvällen. En film klarade vi, så vi såg Night at the Roxbury. Har sett den förut och den är så bra, man blir verkligen på gott humör.

Lördag 16 maj

Jag har varit i Trondheim några gånger men aldrig besökt Nidarosdomen som är stadens stolthet, så nu bestämde vi oss för att åka dit.

Sen gick vi på stan en tur och letade kläder till kvällen. Jag hittade dock inget jag gillade, förutom en Norgebok som jag tänkt köpa ett tag. Det är en sån bok med en massa fina bilder i. Innan vi åkte hemåt åt vi lunch på en restaurang som ligger uppe i Tyholttornet. Där bjuds det på en fin utsikt över hela staden.

Till middag grillade vi och efter att ha gjort oss i ordning inför kvällen begav vi oss av till en förfest som visade sig ha Eurovisiontema. Nåja, det var ju lite kul att Norge vann. :-) Sen blev det utgång och jag hade sjukt kul. Trondheim är ett grymt bra partyställe!

Söndag 17 maj

Trots att vi gick och lade oss efter kl 03 så plågade vi oss upp tidigt och avnjöt champagnefrukost (läs återställare) med jordgubbar, vindruvor och melon. Sen åkte vi in till stan för att titta på 17 maj tåget. Vädret var helt underbart, så det var härligt att vara ute på stan. Vi var i stan hela dagen och jag åkte sen direkt till flygplatsen.

Tack för en underbar helg gumman!  Saknar dig redan...


Utsikt över Trondheim från Tyholttornet.

Nidälven som rinner genom staden.

Norges nationaldag

Gratulerer med dagen! Idag är det 17 maj och Norges nationaldag som firas storslaget över hela landet. Tycker det är riktigt synd att inte Sverige har något motsvarande den 6 juni.

Jag har precis kommit hem från Trondheim där jag tillbringat helgen. Har haft en helt fantastisk helg och vädret har varit underbart. Ska berätta mer om helgen senare. Nu ska jag packa upp väskan. Bjuder på ett foto jag tagit som passar väldigt bra en dag som denna.

" Ja vi elsker dette landet, som det stiger frem... "


Chokladtuggummi


Titta vad jag hittade på affären häromdagen. Chokladtuggummi! Stimorol har en ny smak i sin fusionserie som smakar choklad och mint. Helt otroligt att tuggummina börjar smaka choklad nu! Jag var såklart tvungen att köpa dem. Jag gillar minttuggummi och jag älskar choklad så det här kan väl inte gå fel, eller?

Nej, det gör det inte heller! Jag gillar choklad- och minttuggummina! De har en sirapsfärgad flytande fyllning som smakar choklad trots att den inte innehåller någon choklad alls. Hehe, bara en radda med olika sötningsmedel och smakämnen.

Det här är kanske räddningen för mig. Nu kan jag bota mitt chokladberoende genom att tugga dessa tuggummin istället. Precis som rökarna har sina nikotintuggummin har jag nu mina chokladtuggummin! :o) För det måste ju vara såna som jag som är målgruppen.

Jobb, jobb, jobb...

Den sista tiden har jag haft väldigt mycket att göra, både på jobbet och den lilla fritid som blivit över. Har dåligt samvete för att jag nästan försummar mina vänner, men sån är situationen just nu. Jag sover dessutom alldeles för lite av den absurda anledningen att jag inte har tid att sova mer. Galet, jag vet och absolut inte hållbart i längden. Alla mail och meddelanden på Facebook som jag inte har svarat på ska jag ta tag i så fort jag har lite mindre att göra.

Idag har jag jobbat 11 timmar och nu ska jag iväg på boxing tillsammans med en väninna. På jobbet är jag involverad i ett stort projekt där jag och två till ska jobba i Nord-Norge i tre veckor med start i slutet av maj. Vi ska göra mätningar på en brokonstruktion. Det är en järnvägsbro som vi ska mäta spänningar i stålet på när tåg kör över bron.

Inför brojobbet är det massor av förberedelser med vår mätutrustning som måste göras. Jag har jobbat i flera dagar i våran lilla verkstad med att klippa upp kablar i lämpliga längder och att löda på kontakter som ska koppas till diverse utrustning på dem.

I helgen ska jag i allafall inte jobba, utan jag ska åka till en väninna i Trondheim. Där blir det 17 maj firande och det ser jag fram emot!

Carmen

Mammas Oslobesök avslutades med den stora anledningen till att hon kom just denna helg. Ett besök på operan. I slutet av september köpte jag biljetterna och då fanns det endast några ströplatser kvar, men jag lyckades hitta två lediga platser bredvid varandra.

Operan är nybyggd och stod klar i april år 2008 och inledningsvis har den varit väldigt populär med utsålda föreställningar långt i förväg.

Byggnaden är ett arkitektoriskt mästerverk som ska föra tankarna till snö, is och fjorden. Det sluttande taket gör det möjligt att gå upp och där uppe finns en utkiksplats med utsikt över Oslo.

Vi såg operan Carmen och det var första gången vi var på opera. Opera är alltså som teater fast med mer sång. :-) Operan handlar om zigenarflickan Carmen som blir uppvaktad av både en sergeant och en tjurfäktare. Den var väl helt okej tycker jag.

Jag kan nog tänka mig att gå på opera fler gånger. Gillar liksom upplägget runt omkring med vin eller champagne i pausen och att de flesta klär upp sig lite. Det är liksom en kul grej och Oslo har så fint operahus.

Restaurant Havsmak

Förra lördagen när jag hade besök av mamma inleddes med en tur på stan och shopping i liten skala. Sedan satte vi oss ner på Friday´s uteservering på Karl Johan (Oslos paradgata) och tog varsin drink. Friday´s har sjukt goda drinkar, eller hur Sofi? :-) Jag drack en strawberry mojito denna gång.

Dagens höjdpunkt blev sedan middagen. Vi bestämde oss för att gå ut och äta på en lite finare restaurang och valde Restaurant Havsmak. Det är främst en fisk och skaldjursrestaurang som ligger vid sidan av slottet. Maten var helt underbar! Både jag och mamma valde samma rätter och vi åt följande till huvudrätt och efterrätt:
 
Mandelbakad lax
serverad med couscous sallad, sockerärtor och koriander yoghurt

3 x choklad: kaka, mousse och sorbet
serverad med myntamarinerad apelsin

Restaurangen får högsta betyg av mig! Jag går gärna dit igen. Nedan visas restaurangens logotype lånad från hemsidan.

Oslofjorden

Förra helgen hade jag besök av mamma. När hon fyllde år tidigare i vår fick hon en Osloresa i present av mig, pappa och brorsan.

Det var superfint väder på fredagen så vi bestämde oss för att åka på en båttur. Det blev en två timmars sightseeingtur på Oslofjorden. Det var massor av båtar ute på fjorden och mycket folk ute på öarna i sina hytter. Insåg att norrmänn måste vara galna, för det var några tappra själar som badade! Första helgen i maj...

Skulle vara fint med en hytte ute på någon av öarna eller kanske en båt istället, så är jag lite mer mobil av mig. Måste bara bli rik först så jag har råd att ha båtplats nede vid Aker brygge också. :-) In my dreams!

Jag berättar mer om vad vi gjorde under helgen i kommande inlägg, men jag bjuder på några bilder från båtturen så länge.


Aker brygge och rådhuset.


Hytte ute på en ö i Oslofjorden.

Fotokurs

För någon vecka sedan gick jag och en kompis med i Oslo Kameraklubb och började samtidigt en fotokurs som pågår fram till sommaren. Vi har ungefär en träff i veckan där vi får lära oss mer om fotografering och får se en massa foton som inspiration. Våran föreläsare har jobbat som fotograf i många år och han är jätteduktig och underhållande att lyssna på.

Till nästa kurstillfälle som är i morgon har vi till uppgift att ta ett foto med tema arkitektur. Det första jag tänkte på var Oslos nya fina operahus. Jag var där i helgen och tog lite bilder, så nu sitter jag och försöker bestämma mig för vilket foto som ska få utgöra mitt temabidrag. Hade några kreativa idéer som tyvärr inte visade sig bli lika bra nu när jag granskar dem på datorn, så mitt bidrag blir en ganska enkel bild.

Operahuset i Oslo.

Installerad

Nu har jag internet hemma! Så nu är jag installerad i min lägenhet. :o) Det tog liiite längre än jag trodde att fixa internet till min nya bostad. Måste erkänna att jag varit nära på att bli galen stundtals de veckor jag levt utan internet. Märker att jag är smått beroende av det och det är ju så mycket "vardagsgrejer" som man använder internet till, allt från att betala räkningar till att kolla tågtider o.s.v.

Jag har skött alla mina internetärenden på jobbet och därför har jag av naturliga skäl inte bloggat mycket de senaste veckorna. Massor av saker har i allafall hänt så jag har en del att berätta om framöver. Det är väl bara att sätta igång! :o)

Jag blev färdig med flytten för ungefär 2 veckor sedan, men jag har dels varit bortrest och även haft så mycket annat som hållit mig sysselsatt, så jag är inte helt färdig med inredandet. Bilder från lägenheten väntar jag därför med. Ska också ta en till tur till IKEA för att köpa de sista som behövs.


Tisdagstema - Stor och liten

Jag kanske är lite sent ute men här är mitt bidrag till förra veckans tisdagstema som var Stor och liten. Mina Lovikkavantar ser rätt så stora ut i jämförelse med miniatyrvantarna.







RSS 2.0