Isländskt godis

Jag gillar verkligen isländskt godis så jag passade på att köpa med mig lite när jag var på Island under påsken. Islänningar verkar tycka om kombinationen av lakrits och choklad. :o) Jag kan hålla med om att den faktiskt är en höjdare!

Choklad med saltlakritsstång inuti.


Lakritskulor doppade i choklad med vitt överdrag.


Rullar med lakrits och fruktsmak.


Choklad med krisp och lakrits i.


Isländsk motsvarighet till Läkerol. Här med saltlakritssmak.


Original Opal och Tópas. Smakar ungefär som Läkerol original.


Tisdagstema - Påsk

Denna vecka är temat i fotoutmaningen påsk. Jag har aldrig pyntat särskilt mycket inför påsken. Dessutom är jag nästan alltid bortrest då, men en liten påskkyckling och chokladägg brukar jag ha varje år!


Påskägg 2011


Jag köpte världens finaste påskägg till mig själv när jag var i Reykjavík. :o) Det är handgjort av finaste Valhrona choklad. Jag såg det fina chokladägget i skyltfönstret hos Sandholts bageri och konditori och var bara tvungen att gå in där.

Dessutom så överlevde ägget resan hem till Norge utan större skador! Nu står det här hemma i sin fina kartong. Jag har inte lust att äta upp det för det är ju så fint...

Solskeppet


Kontraster.
Den övre bilden är från min senaste resa till Island nu i april och den nedre tog jag under förra resan i juni 2010.

Solskeppet
är en staty som står nere vid vattnet i Reykjavík. Statyn föreställer skelettet av ett skepp. I mytologin sägs det att solskeppet bar solen över himlavalvet och det är en vanligt förekommande symbol i hällristningar.

Hemma


Igår kväll kom jag hem igen efter en väldigt härlig Islandsresa. Åh, vad jag tycker om Island! Jag vill tillbaka dit igen om inte alltför länge!

Bara en dag kvar av påskeferien och sen börjar jag jobba igen. Det känns skönt att jag fått vila upp mig för i morgon drar jobbet igång på allvar. Jag tänkte dock börja lite smått redan idag och läsa igenom en rapport som jag hade planerat att få gjort under påsken.

Som motivation har jag massor av gott isländskt godis!

Tisdagstema - Vårtecken

Veckans tisdagstema är väldigt aktuellt, nämligen vårtecken. De söta små krokusarna är tidiga som vanligt.


Glad Påsk


Innan jag åker till Island så vill jag passa på att önska alla en riktigt Glad Påsk! Om man är som mig och inte tycker om ägg så går det faktiskt bra att äta chokladägg under påsken! ;o)

Iceland

(Kartan kommer från MapQuest)


Nu har jag gjort en riktig impulsgrej! Jag har bokat en resa till Island! :o) Jag gjorde det sent igår kväll och jag ska åka redan i morgon!!!

Jag satt och funderade lite, min plan för påskledigheten var att jobba ihop lite tid så att jag kom på plus på timkontot, men hur kul är det att sitta i storstaden hela påsken? Av en slump så hittade jag en billig resa till Island och jag tänkte en liten stund och sedan slog jag till.

Jag har jobbat både idag och igår så jag har jobbat in all tid jag låg minus. Då tyckte jag att jag faktiskt var värd att få ett riktigt påsklov eftersom vi dessutom kommer ha det ganska hektiskt på jobbet fram tills i början av juni!

Så i morgon på eftermiddagen tar jag flyget till Island och kommer hem igen på söndag kväll. Jag ska bo på samma hotell i Reykjavik som jag och min kompis Danne gjorde i somras (hehe, förra gången jag var där). Har lite planer på vad jag ska göra:
  • Snorkling i Silfra vid Thingvellir (Silfra är "sprickan" mellan den amerikanska och den europeiska kontinentalplattan. Vattnet är smältvatten från en glaciär och håller en konstant temperatur på ca 3 grader året om. Iklädd torrdräkt kan man både dyka och snorkla i det kristallklara vattnet med upp mot 100 meters sikt)
  • Besök i shoppingcentret Kringlan
  • Halvdagstur till geysrarna och vattenfallet Gullfoss
  • Se på coola skulpturer på Reykjavik Art Museum
Som ni kan förstå så älskar jag verkligen Island och jag längtar hela tiden tillbaka dit. Det är ett helt fantastiskt land med underbar annorlunda natur. Jag ska se till att få upp lite bilder från mina Islandsresor här på bloggen framöver, problemet är bara att jag har så sjukt många bilder... Måste verkligen rensa lite.

Här är länkar till mina tidigare inlägg om Island från mitt besök där i somras: Island, Ankomst, Del 1, Perlan, Del 2, Nationaldagen, Del 3, Del 4, Del 5 och Ordlista.

Drömjackan...

Jag sitter på jobbet trots att jag har påsklov. Försöker jobba ihop lite tid så att jag inte ska ligga minus på timlistan, vilket har jag gjort efter min förlängda julledighet, då jag valde att hamna minus istället för att använda mina semesterdagar så tidigt på året.

Nu tar jag mig dock en välbehövlig paus och surfar runt lite på internet. Vad händer då? Jo, jag hittar en jacka som jag bara måste ha!

Bakgrunden är denna: I söndags såg jag ett program på nettTV med den norska äventyrerskan Cecilie Skogs expedition till Kilimanjaro, som hon gjorde tillsammans med ett gäng tjejer i januari i år. De måste alltså ha varit där alldeles efter oss! :o) I allafall så såg jag en sååå fin Bergans jacka i programet.

Nu har jag letat lite på internet och hittat jackan som är i Bergans Cecilie Skog kollektion. Jag tror nog att jag behöver en sån jacka. :o) Det är en tunn vind- och vattentät jacka, perfekt för sommarens kajakturer och andra vandringsturer.



(Bilden är lånad från www.bergans.no)


Mint Tea

När jag var på Zanzibar i januari så köpte jag med mig Zanzibar Mint Tea hem. Zanzibar kallas för kryddön, så jag fick lust att prova det lokala teet. Jag gillar verkligen mintte, men detta har inte en chans mot det marokanska!

Tyvärr Zanzibar, men detta te har en konstig bismak så det är inte något som jag kommer att dricka upp. Ett plus dock för den fina burken som jag kan använda för att förvara mitt marokanska mintte i!


Påskgodis

Ute lyser solen och jag sitter inne och försöker koncentrera mig på två rapporter som jag ska läsa. Det är första dagen av min påskeferie och jag har bestämt mig för att jobba lite. Jag vill så gärna komma genom dessa rapporter, även om motivationen är långt ifrån där den borde vara.

Jag försöker muntra upp mig själv med lite påskgodis. Norge är ju fantastiskt när det gäller påskgodis, det finns så mycket att välja bland. Det här året har jag koncentrerat mig på mina favoriter:

(Fast bilderna är från förra året...)


Påsklov

Då var arbetsdagen över och jag kan glädja mig med att vi har påskeferie eller påsklov ända fram till tisdag den 26 april nu! :o) Ja, vi har det bra på vårt företag som har påskeferie varje år! Några fördelar ska man väl ha när man jobbar i Norge. ;o)

Jag har laddat upp med klassisk norsk påskmat nu, som man väl egentligen ska ha med sig på skidturen, men är det inte snö så jag kan åka skidor då är det tillåtet att äta kvikklunsj och apelsiner samt dricka Solo hemma i lägenheten.


Apelsiner

Under påsken äter norrmännen väldigt mycket apelsiner. Det är tradition att ha med sig apelsiner när man är ute och åker skidor.

I år när påsken kommer så sent är det inte möjligt att åka skidor på så många ställen. Eftersom jag ska vara i Oslo under påsken så blir det ingen skidåkning alls för min del. Får hoppas på en vintrig påsk nästa år istället!

Jag följer i allafall den norska apelsintraditionen och har laddat upp med min egna variant, en chokladapelsin från Freia! :o) De är fantastiskt goda och de säljs bara till påsken så det är bäst att passa på!

Förresten är det inte den norska stavningen av ordet appelsin som borde vara rätt också i det svenska språket, med tanke på uttalet!?!


Babylycka

Min underbara väninna Sofi har fått en liten dotter i helgen. :o) Linnéa ska hon heta och hon är den sötaste lilla tjej jag sett på länge! Jag vill åka till Trondheim nu och träffa henne!

När jag var och hälsade på Sofi senast hade jag med en present till henne. Ett chokladhjärta med den söta Mirandanallen på och ett litet plastkort me texten: Jag har tur, som har en kompis som dig! Jag fick ett liknande plastkort av Sofi för några år sedan och tänkte att hon borde ha ett själv också.


Tisdagstema - Position

Tisdagstemat denna vecka i fotoutmaningen är position. Det första jag tänkte på var en staty av ett eller annat slag.

Jag väljer här att visa en av mina favoritstatyer, Solskeppet, som står nere vid vattnet i Reykjavik. Statyn föreställer skelettet av ett skepp.

I mytologin sägs det att solskeppet bar solen över himlavalvet och det är en vanligt förekommande symbol i hällristningar.


Antikt strykjärn

Nu var det ett tag sedan jag fyllde år, men jag måste bara visa det fina antika strykjärnet som jag fick i födelsedagspresent av en kompis.

 

Tillsammans med den gamla kaffekvarnen som jag fick i julklapp av pappa är min antikvitetssamling nu komplett!


Black Swan

I fredags var jag och Marte på bio. Vi såg den psykologiska amerikanska thrillern Black Swan.

I filmen ska New York City balett sätta upp baletten Svansjön. Filmens huvudperson är perfekt för rollen som den vita svanen men problemet består i om hon klarar av att gestalta även den svarta. För att få huvudrollen i baletten måste hon klara det. En annan tjej är perfekt för rollen som den svarta svanen och en psykologisk tävling dem emellan utbryter.

Filmen faller mig inte riktigt i smaken. Det var alldeles för mycket sjuka, psykologiska inslag och tvångsföreställningar.

Tärningskast: 3


Jag fick förresten säsongsboken, med programmet för hösten/vintern 2011/2012, från Den Norske Opera & Ballett i brevlådan i veckan. Under hösten ska de sätta upp en version av baletten Svansjön och jag fick lust att försöka få tag i biljetter till den. Hoppas bara att jag hinner glömma mina traumatiska upplevelser från Black Swan innan dess. :o)

IKEA

I torsdags efter jobbet åkte jag och Marte ut till IKEA en sväng. Jag har länge planerat en tur dit, men det har bara inte blivit av tidigare. Nu blev jag däremot lite påverkad av brorsan som tidigare ringde och berättade att han varit på IKEA och köpt lite nya saker.

Vi startade med att äta middag ute på IKEA. Jag ville ha svensk mat och valde en gammal klassiker; köttbullar, potatis, lingonsylt och brunsås. :o) Marte vågade inte gå för den svenska klassikern och beställde lax, vilket visade sig vara ett dåligt val. IKEA är bäst på köttbullar!

Det blev inte några större inköp för min del. Det blev mest småsaker som ramar, en bildhylla, en krukväxt, galger, nya matlådor, värmeljus, servetter...

Jag hittade en jättefin soffa med schäslong som jag så gärna vill ha... Problemet är bara att den inte får plats i min lägenhet. :o(

Det bästa var att jag fick mina galger. Nu har jag faktiskt ingen ursäkt längre till att skjuta upp garderobsstädningen!

Ramarna jag köpte ska jag ha för att rama in mitt Kilimanjarocertifikat och en förstoring av ett foto där jag står på toppen! :o)

Stormlykta

Jag har bott i min lägenhet i snart två år och ännu har jag inte kommit långt med inredningsbiten. Nu har jag i allafall fyndat en stormlykta från Hadeland Glassverk på rea. Jag har stylat den lite med ett blått sidenband och lagt i lite sand i botten.

Sanden kommer från Zanzibar och den är ett av mina reseminnen från Afrikaresan i januari. Det är liksom inte vilken sand som helst. :o)

Jag känner mig riktigt nöjd faktiskt över att jag har gjort en insats på inredningsfronten!

Hadeland Glassverk är annars en favorit. Ett norskt glasbruk som ligger på Jevnaker. Jag var där för något år sedan med mina väninnor och tittade på glasblåsning samt handlade lite i fabrikkutsalget. Läs mer om Hadelandbesöket HÄR.


Operaen

Oslo har ett helt fantastiskt fint operahus. Det invigdes den 12 april 2008, dagen efter att jag flyttade till Oslo! Så jag har alltid haft ett nära förhållande till operahuset. :o)

Operahuset, eller Den Norske Opera & Ballett som det egentligen heter, är ritat av den norska arkitektfirman Snøhetta och deras stil faller mig verkligen i smaken. De har hämtat inspiration från naturen, där snö och is är tema för operahuset. På utsidan är huset klätt med marmor- och granitplattor, på insidan är det väldigt mycket ek.

För något år sedan var jag också på Snøhettautställning på Nationalmuseéet för konst, arkitektur och design. Då fick jag se en massa andra fantastiska byggnader de har ritat runt om i världen.

När jag gick igenom mina foton upptäckte jag att jag har en hel del bilder på operahuset, som jag tagit under de år jag har bott här i Oslo. Jag valde ut några här nedanför. Operahuset är definitivt en av de sevärdheter i Oslo som jag tycker bäst om!


Insidan är nästan lika fascinerande som utsidan:


I torsdags hade vi avdelningsfest på jobbet och denna gång hade arrangemangskomitéen ordnat med en omvisning inne på operan följt av festmiddag på Thon Hotel Opera som ligger mittemot. Det var ett jättelyckat arrangemang och även om jag varit på operan många gånger så var det intressant att få se hur det ser ut bakom kulisserna.

Middagen var trevlig, men tyvärr så var maten bara sådär, den hade kunnat vara bättre. Det som räddade det hela var att efterrätten var väldigt god. Det var en operakaka som bestod av olika lager med choklad och till den färska hallon och hallonsorbet.

Kvällen avslutades på en närliggande pub och det blev alldeles för sent för mig. Jag var så sjukt trött på fredagen, men jag tog mig i allafall iväg till jobbet!





RSS 2.0