Glad Påsk


Med årets påskkort kan jag avslöja att jag för första gången i mitt liv har skaffat mig påskpynt! Jag har köpt en gul kyckling, ett chokladägg i guldpapper och dessutom två gula blockljus som doftar ananas. Ska dock resa bort över påsken, så det ger kanske inte så mycket att ha påskpynt då. :o)

Snart ska jag ta tåget till Gardermoen och sedan flyget till Arlanda, där jag ska möta familjen. Sen blir det övernattning på Rest & Fly och i morgon tidigt åker vi på familjesemester till Marocko.

Innan jag åker vill jag passa på att önska alla i Sverige en Glad Påsk och alla i Norge en God Påske!

Påskägg

Under påsken ska man ju äta ägg, men ägg är något av det värsta jag vet. Därför håller jag mig till att under påsken ska man äta massor av godisägg! :o)

Till påsken brukar jag köpa fyllda chokladägg från Freia (Marabou i Sverige). I år hittade jag även samma typ av chokladägg från Milka. Måste därför testa om det är någon skillnad, förpackningarna ser verkligen lika ut.


Efter att ha testat och jämfört kan jag konstatera att det är exakt samma fyllda chokladägg i båda askarna. Det är egentligen bra, för jag tycker de är riktigt goda, men det är svårt att klara av att äta mer än ett för de är ganska mastiga.

Dessa chokladägg är min påskfavorit för tillfället! Efter påsk brukar affärerna sälja ut påskgodis på halva priset, då ska jag ta chansen och köpa några fler.

Påskgodis

Jag känner att jag har ett ansvar när det närmar sig påsk. Att testa allt påskgodis som finns här i Norge. Det är sjuka mängder! Speciellt marsipan är populärt, men jag föredrar choklad jag. :o)

Hittade en nyhet från Nidar som jag köpte hem. Plommen i Egget heter de, vilket betyder äggulan på svenska. Sjokoladeegg med herlig digg melkefyll.

Det som är bra med dem är att de inte är så stora och mastiga, men fyllningen är godare i Freias/Marabous stora chokladägg.

En nyhet folkens!


Födelsedagspresenter


Nu är det på tiden att jag berättar vad jag fick i födelsedagspresent. :o) Av mamma och pappa fick jag dessa underbara Efva Attling örhängen. Jag fick också en reselakanpåse i siden.

Av brorsan fick jag några böcker, bland annat Gorillas in the mist av Dian Fossey, där hon berättar om sitt arbete med att rädda bergsgorillorna i Rwanda. Den ser jag fram emot att läsa.

Jag fick också en reseguidebok som handlar om Albanien. Den hade jag önskat mig eftersom jag jobbar i ett vattenkraftsprojekt som Statkraft har i Albanien. Det har redan blivit två turer till Albanien och jag hoppas på fler. Annars kan jag också resa dit som turist för Statkrafts lokale kille i Tirana har sagt att han gärna visar mig runt i landet. :o)

Bowling

Jag hade en riktigt trevlig lördagskväll igår. Kvällen inleddes med bowling tillsammans med två vänner. Bowlingen gick helt okej, det första jag gjorde var en strike och jag vann den första serien vi spelade. De andra två vann Marte som hela tiden bowlade bättre och bättre.

Efter bowling gick vi på bio. Vi såg filmen Shutter Island med Leonardo Di Caprio.

Filmen handlar om två poliser som kommer till ön Shutter Island där det finns en fästning som fungerar som anstalt för sinnesjuka kriminella. De ska hjälpa till att finna en person som spårlöst har försvunnit från anstalten. Sedan blir det oväder på ön och underliga saker börjar ske.

Jag tyckte inte filmen var så värst bra. Jag blev bara förvirrad av den och ibland var det svårt att följa med i vad som egentligen händer och vad som var någons fantasier. På en skala från 1-6 får filmen betyget: ◊◊◊

Nu är jag på jobbet och ska försöka få lite saker gjorda. Insåg att det är lika bra att jobba eftersom vi har så grått och tråkigt väder här i Oslo, dessutom hade jag inte några andra planer för dagen. Bättre att jobba in några timmar och ta ledigt när vädret är bättre.

Rävjakt

Igår var jag helt slut efter jobbet och orkade inte med så mycket mer än att se en film. Jag såg den norska filmen Den siste revejakta. Filmen är baserad på en bok med samma titel som gavs ut i början på 80-talet.

Filmen utspelar sig i Oslo under sena 70-talet och vi får följa två vänner som lever på att langa hasch. De ska nu göra sin sista stora handel och har fått tag i ett stort parti som de ska köpa in och sedan sälja vidare för att bli rika. De drömmer om att bygga upp ett kollektiv ute på landet.


Det kanske inte är världens mest händelserika film, men jag gillar den ändå. Det var intressant att få se hur det såg ut i Oslo på 70-talet. Sen är Norges snyggaste skådespelare (av de jag känner till) Nicolai Cleve Broch med i filmen. :o)

Kan väl tilläggas att titeln kanske inte är helt självklar för svenskar, men med rev så avser man i alla fall det som man röker.

På en skala från 1-6 får filmen betyget: ◊◊◊◊

Macarons


När brorsan var på besök gick vi till konditori Pascal och köpte Macarons. Hade inte smakat de förut och de ser så fina ut genom skyltfönstret.

Macarons är franska mandelkakor med fyllningar i olika smaker. Vi testade några olika varianter, bland annat pistage, citron, kola, choklad, svartvinbär, chili och körsbär.

Varken jag eller brorsan tyckte att de var så speciella. De smakade inte så mycket. Den godaste var den som smakade kola, den smakade mest.

Macarons gör sig däremot bra på bild, färgglada som de är. :o)

Vaniljchoklad

Jag har testat en ny choklad, en vårnyhet från Ritter Sport med smak av vanilj. Om jag ska vara ärlig så var den sådär. Jag har blivit bortskämd med den goda norska chokladen från Nidar. Den är svårslagen!


Känner mig så trött idag, men det kanske beror på att jag har jobbat 23 timmar under måndag och tisdag. Har en del jobb som bör vara klart till påsk, men nu känner jag att jag har kontroll på situationen igen.

Jag har "påsklov" från och med måndag! Inte länge kvar nu. Jag ska vara ledig i nästan två veckor. Den första helgen ska jag vara här i Oslo och sen åker jag till Marocko på semester med familjen.

Tisdagstema - Plast

Till veckans tisdagstema som är plast passar min närbild på väggdekorationen i foajén i Oslos operahus.


Frammuséet

I morse när jag vaknade och tittade ut var det mulet. Jag bestämde mig då för att fortsätta med mitt projekt att vara turist i Oslo. Jag tog bussen ut till Bygdøy och besökte Frammuséet.

Polarskeppet Fram användes under expeditioner till Nord- och Sydpolen. Hon gjorde tre expeditioner; två till Nordpolen och en till Sydpolen. Hon nådde dock aldrig helt fram till varken Nord- eller Sydpolen utan frös fast i isen. Expeditionerna var trots detta lyckade eftersom man kartlade stora dittills okända landmassor och bedrev polarforskning.

Inne på muséet ges möjligheten att gå ombord på Fram och se hur besättningen bodde under expeditionerna. Detta är det mest intressanta tycker jag. Det finns också föremål från de olika expeditionerna utställda i glasmontrar runt omkring skeppet.

Slutsatsen blir att Frammuséet helt klart är värt ett besök!

Hytterna var små, det var endast plats för en säng och en byrå.

 

Underhållning ombord. Det fanns även ett piano.

 


Icebar Oslo

Förra fredagen bestämde jag och brorsan oss för att gå ut och ta en drink. I vintras öppnades Icebar Oslo av Icehotel. De har ett koncept där de har isbarer i några olika städer runt om i världen, bland annat Stockholm, Köpenhamn, Tokyo, London och så Oslo då.

Eftersom vi inte varit där bestämde vi oss för att testa. Mot en inträdesavgift fick vi tillgång till isbaren och dessutom ingick en drink i ett glas gjort av is. Vi fick låna varma överdragsjackor innan vi gick in och det behövdes, trots att det bara är några minusgrader så blev man ganska kall efter ett tag.

Isbaren är egentligen inte någon nyhet för mig eftersom jag provat den i Jukkasjärvi också för några år sedan. Ändå gillar jag konceptet och tycker det är en lite annorlunda upplevelse som är kul att prova på. Drinkarna är dessutom väldigt goda!

Det enda som eventuellt kunde varit bättre var att det fanns så få isskulpturer. Väggarna i rummet var däremot helt klädda i is.


Ekebergrestauranten

Jag och brorsan var ute och åt på Ekebergrestauranten i helgen. Den ligger jättefint till uppe på en kulle och bjuder på en härlig utsikt över Oslo.

Maten var väldigt bra! Vi åt båda ishavsröding med potatiskaka, spenatpuré, syltad rödlök och skaldjursskum till huvudrätt.

Till efterrätt åt jag chokladtrilogi med pistageglass och syltade mandariner och brorsan salt och söt fudge med bärgelé och lime- och mascarponesorbet.

Ekebergrestauranten är en av mina favoritrestauranger i Oslo, dels på grund av det fina läget men också för den goda matens skull. Det är kanske inte det billigaste stället att äta på, men ska man väl ut och äta så är det inte mycket dyrare än andra ställen.

Vi hade en fin utsikt över ett vintrigt Oslo. Långt borta
uppe på kullen lyser hoppbacken i Holmenkollen.

Tryvann

Igår slutade jag lite tidigare från jobbet och tog bussen till Tryvann tillsammans med en väninna. Tryvann är Oslos närmsta skidanläggning och ligger på toppen av Holmenkollen. Bussresan tar ca 20 minuter från centrum.

Det var första gången jag var till Tryvann och planen var att testa ut backarna. Det finns egentligen bara tre "riktiga" nedfarter och resten av backarna är snowcross- och terrängparksområde.

Vi kom fram till att backarna antingen var för korta eller för slaka. :o) Man blir väldigt bortskämd i Hemsedal! Fast Tryvann passar annars bra för en eftermiddagstur, så som vi gjorde.

Gillar man att hoppa och köra på rails finns det massor av sånt. Vi insåg snabbt att terrängparken inte riktigt var något för oss. Massor av galna barn hoppade och flög runt omkring oss, medan vi skickligt undvek alla hopp och rails på vår väg ner genom terrängparken.

Pistkarta från Tryvanns hemsida.


Holmenkollen

Under söndagen åkte jag och brorsan upp till Holmenkollen för att se på prøve VM tillsammans med några av mina vänner.

Vi hade köpt biljetter till backhoppningen och det var första gången vi såg backhoppning live. Vi var båda två väldigt nöjda efteråt och det fina vädret gjorde dagen extra lyckad. Tyvärr höll inte Norge ända fram och segern gick till Schweiz.

Jag kom fram till att backhoppning är mycket roligare att se live än på TV. När man ser det på plats så kommer man mycket närmare inpå än vad man ser på TV. En av mina vänner har hållit på med backhoppning förut och nu har han lyckats få mig intresserad. :o) Jag måste försöka få tag i biljett till VM som går i mars nästa år!

Norske Anders Bardal på väg utför.


Besök

Snart ska jag iväg och möta brorsan på bussterminalen. Han kommer hit på besök över helgen. :o) Jag har köpt en liten present till honom. En liten gul anka av färgad choklad.


Helgens planer är en lugn fredag med middag hemma och sen film. På lördag kväll tänkte jag bjuda brorsan på middag på en lite finare restaurang.

Hela söndagen ska vi tillbringa i Holmenkollen tillsammans med några av mina vänner. Vi ska se på prøve VM som pågår där i helgen. Det blir både längdskidor och backhoppning. Det är den första tävlingen som hålls i den nya hoppbacken och officiell invigning av den. Spännande! Jag har aldrig sett backhoppning live förut, så det ska bli kul.

Hemsedalsbilder

I Hemsedal är skidcentret baserat på tre fjälltoppar; Totten, Tinden och Røgjin. I helgen var jag uppe på samtliga. Tog en del bilder som blev riktigt bra tack vare det fina vädret.

Utsikt från Røgjin.


Ett pärlband av skidåkare på väg upp på Totten.

 

Totten är den högsta toppen, 1497 meter. Den har bara en pistad nedfart, som är väldigt enkel, men är populär för offpist åkning.

 

Utsikt från hotell Skarsnuten, där vi var på After Ski denna gång. Nere i dalen ligger själva Hemsedal by.


Tisdagstema - Frihet

När jag var ute på en båttur i Röda Havet fick vi sällskap av en hel flock delfiner. Vilda djur i sin rätta miljö är min tolkning av veckans tisdagstema som är frihet.


Tack!

Jag måste verkligen passa på att säga: Tack för alla gratulationer jag fick på min födelsedag! Fina kort som kom med posten, sms och andra hälsningar. Det gjorde mig väldigt glad! :o)

Min födelsedag i Hemsedal var egentligen helt perfekt! Steg upp lagom tidigt, åt frukost och sen bar det av till slalombacken. Perfekt väder med strålande sol hela dagen! Sedan After Ski, middag i stugan och utgång på kvällen. Man kan ha de sämre alltså. :o)

Att åka på skidsemester är det perfekta födelsedagsfirandet om man nu fyller år på våren!

Min söta kanin som jag köpte när jag var i Sverige senast.

Skidweekend

I morgon bär det av på skidweekend. :o) Ska till Hemsedal och fira min födelsedag i helgen! Åker med en väninna som hyr en andel i en stuga där hela säsongen, totalt blir vi ca 8-9 stycken i stugan.

Lördagen ska tillbringas i slalombacken, men jag funderar på att kanske låna ett par längdskidor och ta en längdskidtur på söndagen. Fast det beror väl på dagsformen... After Ski på lördagen kan lätt bli jobbigt dagen efter.

På söndag går Vasaloppet av stapeln. Min väninna som bor i Trondheim ska åka. Jag håller tummarna för henne! Jag har halvt lovat att jag ska vara med någon gång, fast då är det kanske bäst att starta med tjejvasan som är lite kortare... Annars dräper jag väl mig själv.

Tisdagstema - Skrämmande

Tanken var att den här pumpan skulle varit lite mer skrämmande än vad jag lyckades få till. Jag tycker att han ser mest snäll och glad ut.


Pandafadder

Efter att jag kom hem från Kina sommaren 2008 och hade blivit förälskad i de underbara jättepandorna, som jag besökte i ett reservat utanför Chengdu, bestämde jag mig för att bli Pandafadder hos Världsnaturfonden.

Som Pandafadder skänker man 100 kr varje månad till Världsnaturfondens arbete för att bevara pandorna.


Världsnaturfonden har också andra alternativ som du kan bli fadder till:
◊ Tigerfadder
◊ Djungelfadder
◊ Späckhuggarfadder
◊ Isbjörnsfadder
◊ Östersjöfadder

Jag har varit medlem i Världsnaturfonden i flera år. För endast 300 kr kan du bli WWF Vän i ett år och stödja Världsnaturfondens arbete. Dessutom får du en intressant tidning hemskickad fyra gånger per år.

Om detta låter intressant kan du läsa mer om både WWF vän medlemsskapet och fadderprogrammet på WWF´s hemsida.





RSS 2.0