Petra

Det allra bästa med resan till Jordanien var besöket i den mer än 2000 år gamla klippstaden Petra. Petra är med på UNESCO:s världsarvslista och år 2007 röstades staden fram som ett av världens sju nya underverk. Staden höggs ut ur de rosa klipporna av folkslaget nabatéerna.

För att komma till staden krävs en ca två kilometer lång vandring genom en ravin som kallas Siqen. På båda sidor reser sig klippväggarna 70 meter lodrätt upp och som smalast är ravinen endast två meter bred. Under vandringen gällde det att se upp för rätt som det var kom en hästkärra körandes i full fart genom ravinen.

Väl framme vid slutet av ravinen belönades vi med den mest fantastiska utsikten, den världsberömda klippfasaden till det som sägs vara skattkammaren. Denna fasad är utan tvekan den mest kända i Petra och den pryder otaliga turistbroschyrer. Skattkammarfasaden är mer än 40 meter hög och reser sig som ett mäktigt monument från forna tider.
 
På väg ut ur Siqen möts vi av en storslagen utsikt.


Fasaden till skattkammaren.

Vandringen i staden bjuder på fler uthuggna klippfasader till gravkamrar, en romersk teater och mycket mer. Jag och brorsan gjorde en rätt krävande vandring upp bland klipporna för att komma ner på andra sidan och där väntade en annan storslagen byggnad, fasaden till ett kloster.

Klostret Ad Deir.

Att besöka Petra är en helt fantastisk upplevelse och ett måste under en resa till Jordanien!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0