Eilat

Efter att ha besökt den lilla kuststaden Aqaba i Jordanien, tillsammans med familjen i våras, fick jag lust att resa till Jordaniens grannland Israel.


Det har ofta varit ganska oroligt i landet och det är inte alltid som charterbolagen har med Israel i sitt program. Det har även hänt att resor ställts in med anledningen att det var för farligt att åka dit.

Jag snackade med brorsan och han var i allafall på, sen fick vi med oss en kompis till brorsan också! Första veckan i december reste vi till Eilat i södra Israel. Flyget landade i Jordanien och en stenhård gränskontroll väntade oss innan vi kom in i Israel. I den israeliska tullen skulle allas väskor kontrolleras och vi fick en massa frågor om det vi hade med oss. Detta resulterade i att det tog väldigt lång tid att passera gränsen.

Eilat ligger i de södra delarna av Israel, längs kusten mot Aqabaviken i Röda Havet. Det ligger så nära Jordanien att man kan se över till Aqaba utan problem.  


Kvällssol över Aqaba i Jordanien.


Vi bodde på ett medelklasshotell som låg ca 5 minuters gångväg från stranden. Stranden i Eilat var enligt min mening sådär, ganska grovkornig sand. Ett plus dock för den fina strandpromenad som går längs hela stranden.



Eilat är mer turistanpassat än Aqaba och det finns mycket mer aktiviteter att roa sig med. Vi hittade också en fin grusväg i utkanten av staden som gick förbi palmodlingar och bassänger där de utvinner salt ur havsvatten. Längs den vägen blev det två joggingturer.

Ett minus för Israel är att det är ett dyrt land. Prisnivåerna är de samma som i Sverige och i vissa fall som i Norge.

Shoppingen i Eilat var bra, det fanns några köpcentra med bra utbud. Det blev dock inte så värst mycket shopping för vår del på grund av de höga priserna. Det enda jag köpte var en handcreme med mineraler från Döda Havet, ett halssmycke med en odlad pärla och ett par tofflor.

Dagarna i Eilat tillbringades nere vid stranden eller vid hotellets pool. Vi solade, badade, kastade frisbee och slappade.

En bit utanför Eilat ligger Dolphin Reef, som är en inhängnad havsvik där det finns massor av delfiner. Vi bestämde oss för att göra en utflykt dit en dag. Vi tittade på kartan och blev överens om att vi skulle gå dit eftersom det inte verkade ligga allt för långt bort.

Det visade sig att det låg lite längre bort än vi trodde, men efter en dryg timmes promenad, mestadels längs vägkanten, var vi framme.

Dolphin Reef var ett bra ställe. Det fanns flytbryggor ute i vattnet så man kom väldigt nära delfinerna. Åh, jag älskar delfiner, de är såna fina och kloka djur.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0