Aqaba

Staden Aqaba har ca 86 000 invånare och ligger längs den lilla kustremsa som Jordanien har mot Röda Havet. Staden känns liten och mycket av turismverksamheten är fortfarande under uppbyggnad. Många halvfärdiga hotellkomplex kan ses överallt. Byggandet går dock i en rasande takt. Vi fick veta av en guide att det halvfärdiga hotellet som låg bredvid vårt hade byggts upp under löpet av några veckor. Otroligt!

Sträderna inne i Aqaba är uppdelade mellan hotellen och avspärrningar hindrar att man kan vandra fritt över till grannhotellets strand. Vill man bada på en annan strand får man snällt betala en liten inträdesavgift till det hotell som just den strandremasan tillhör eller bada vid Public Beach som även är populär bland jordanierna själva. Sträderna är inte så imponerande i sig, men helt klart okej. 


Aqabas strandlinje som var utsikten från hotellfönstret.

Utanför nästan hela kusten ligger det korallrev. De ligger ofta så nära stranden att det bara är och simma ut till dem. Vi åkte med på en båtutflykt och besökte några av reven lite söder om Aqaba, mot den nybyggda turistbyn Tala Bay. Det var perfekt att komma utifrån och simma in mot reven när man skulle snorkla, eftersom det är väldigt grund där själva reven är. Sen är reven vassa så det gäller att se upp för att undvika att skära sig på dem. Snorkligen var inte så imponerande enligt mig. Visst fanns det en del fiskar att titta på, men själva reven var inte så färgglada och levande som de kunde ha varit. Snorklingen i Egypten var mycket bättre, fast då var vi inte så nära land, vilket kan ha betydelse.

Korallrev alldeles vid strandkanten.

Människorna i Jordanien är vänliga och inte alls lika påträngande som i exempelvis Egypten. Vill man gå och titta i affärerna så kan man lugnt göra det utan att någon hela tiden försöker tvinga på en massa saker. Shoppingen är däremot inte så imponerande, mest souvenirer och prisnivån är inte heller alltför låg. De försöker med fasta priser på många ställen och då är det mycket svårare att pruta på varorna. Det enda jag köpte var badsalt och lerinpackning från Döda Havet. Sen fick jag en souvenir helt gratis av en kille som satt och gjorde sandfigurer i glasflaskor. Jag pratade lite med honom och frågade om hans sandkonst och han visade mig hur det gick till att göra en kamel i ett ökenlandskap. Praktiskt va, att man inte ens behöver köpa souvenirerna själv. :-)

Shoppingresultat från Jordanien, förutom glasflaskan med
sandkonstverket i som jag fick av killen som tillverkade dem.

Restaurangerna och maten är sådär. Den bästa restaurangen vi besökte var en italiensk restaurang som låg nere vid småbåtshamnen. Väldigt svår att hitta till trots att vi hade fått en vägbeskrivning av en reseguide. Pastan var i allafall väldigt god, men prisnivån var som i Sverige. Testade lite lokal mat också men det var väl ingen höjdare. Jag gillar inte arabisk mat alls.

Hotellet vi bodde på heter Aqaba Intercontinental och var väldigt fint och låg alldeles vid stranden. Det var perfekt med ett stort poolområde med jacuzzi och även att ha stranden så nära. Dessutom serverades det en helt underbar frukostbuffé varje morgon!

Poolområdet utanför hotell Aqaba Intercontinental.


Utklädd till jordanier.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0